Kulturminner og kulturmiljø i Finnmark 2017 - 2027

  1. 1 Innledning
    1. 1.1 Hvorfor satser vi på kulturminner?
    2. 1.2 Bakgrunn
    3. 1.3 Prosess og organisering
    4. 1.4 Mål
    5. 1.5 Sammendrag - hovedinnhold og oppbygging
  2. 2 Verdier
    1. 2.1 Kulturminneverdier
    2. 2.2 Verdigrunnlag for forvaltningen
      1. 2.2.1 Kunnskap
      2. 2.2.2 Respekt
      3. 2.2.3 Likeverdighet
      4. 2.2.4 Deltakelse
      5. 2.2.5 Samarbeid
  3. 3 Finnmark
    1. 3.1 Navnet Finnmark
    2. 3.2 Natur og ressurser
    3. 3.3 Bosetting og bebyggelse
    4. 3.4 Økonomi og erverv
    5. 3.5 Samfunn og kultur
    6. 3.6 Tro og tradisjon
    7. 3.7 Politikk og makt
  4. 4 Kulturminneforvaltning i Finnmark
    1. 4.1 Historikk
    2. 4.2 Organisering og myndighetsfordeling
      1. 4.2.1 Statlig kulturminneforvaltning
      2. 4.2.2 Samisk og regional kulturminneforvaltning
      3. 4.2.3 Kommunal kulturminneforvaltning
      4. 4.2.4 Museene som forvaltere
  5. 5 Status og utfordringer
    1. 5.1 Automatisk fredete kulturminner
    2. 5.2 Vedtaksfredete kulturminner
    3. 5.3 Kulturminner uten formelt vern
    4. 5.4 Båter og fartøy
    5. 5.5 Kulturmiljø, kulturlandskap og immaterielle kulturminner
    6. 5.6 Verdensarv
  6. 6 Satsingsområder
    1. 6.1 Kunnskap
    2. 6.2 Formidling
    3. 6.3 Forvaltning
    4. 6.4 Vern og vedlikehold
    5. 6.5 Samarbeid og deltakelse
    6. 6.6 Samfunnsnytte
  7. 7 Vedlegg
    1. 7.1 Vedlegg 1: Rammer for planarbeidet
      1. 7.1.1 Nasjonale og regionale rammer
        1. 7.1.1.1 Lov om kulturminner (Kulturminneloven, 1978)
        2. 7.1.1.2 Plan- og bygningsloven av 2009
        3. 7.1.1.3 Klima og miljødepartementet (2011/2015): Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging
        4. 7.1.1.4 Stortingsmelding 16 (2004-2005) “Leve med kulturminner”
        5. 7.1.1.5 Stortingsmelding 35 (2012-2013) «Framtid med fotfeste»
        6. 7.1.1.6 Riksantikvarens Fredningsstrategi mot 2020 (2015)
        7. 7.1.1.7 Sametingets planveileder
        8. 7.1.1.8 Samisk kulturminneplan 1998-2001
        9. 7.1.1.9 Sametingsrådets redegjørelse om kulturminnevern (2013)
        10. 7.1.1.10 Samarbeidsavtale mellom Sametinget og Finnmark fylkeskommune 2013 – 2016
        11. 7.1.1.11 Forvaltningsplan for fredete samiske bygninger
        12. 7.1.1.12 Planveileder for Finnmark fylkeskommune
      2. 7.1.2 Internasjonale forpliktelser
    2. 7.2 Vedlegg 2: Avklaring av begreper

1 Innledning

1.1 Hvorfor satser vi på kulturminner?

I Regional plan for kulturminner og kulturmiljø i Finnmark 2017-2027 setter vi samarbeid i høysetet. For første gang har Sametinget og en fylkeskommune utarbeidet en felles regional plan, noe som vil gi grobunn for et styrket kulturminnevern og enda bedre samarbeid.

Finnmarks historie vitner om et stort mangfold. Tre stammers møte, med kvensk/norskfinsk, samisk og norsk kultur, preger vår felles hverdag. Det kulturelle mangfoldet er en ressurs, og inngir også en særlig kompetanse.

Finnmark og de ressurser fylket har å by på har i århundrer og årtusener dannet livsgrunnlag og levevei for folk. Dette gir seg uttrykk i fortellinger, språk, skikker, stedsnavn, byggeskikk og spor i vidde og mark. Det er denne kulturarven vi skal bygge på i fellesskap, ivareta og formidle sammen.

Innsikten om kulturelt mangfold og samhandling må ligge til grunn for alt arbeid med kultur- arven i Finnmark. Kulturminneplanen skal sikre at Finnmarks kulturarv blir respektert og ivaretatt på en god måte, også gjennom aktiv bruk, verdiskapning og reiseliv. Videre skal planen danne et godt grunnlag for hvordan Sametinget og Finnmark fylkeskommune forvalter sine roller som forvaltningsmyndigheter.

Samarbeid skal også prege arbeidet med kulturminnene og kulturmiljøene ute i kommunene. Kulturminner ligger der folk bor og ferdes, og er noe mange i nærmiljøet har et forhold til. Det er viktig å finne måter å legge til rette for at vi sammen kan løfte fram og ta vare på kulturminneverdiene. Planen tar sikte på å sørge for bedre lokal forankring gjennom å styrke samarbeid med kommuner og frivillige organisasjoner.

Vi ønsker å invitere alle aktører på kulturminneområdet i fylket til bred og kontinuerlig medvirkning i oppfølgingsarbeidet med planen gjennom utarbeidelse av tilhørende handlingsprogram, tiltaksplaner og å sette ord ut i handling.

Aili Keskitalo
sametingspresident

Ragnhild Vassvik
fylkesordfører

1.2 Bakgrunn

Sametinget og Finnmark fylkeskommune samles om én plan, som skal danne grunnlag for en helhetlig forvaltning og videreutvikle samarbeidet mellom Sametinget, fylkeskommunen, kommunene og andre parter som forvalter og formidler kulturminner i Finnmark. Sametinget og Finnmark fylkeskommune har lang og god erfaring med parallell forvaltning, og denne planen gir anledning til ytterligere effektivisering og avklaring av ansvarsområder. Regional plan for kulturminner og kulturmiljø skal gi en samlet oversikt over status og utfordringer innen kulturminnevernet i fylket, og konkretisere hva som må gjøres for å nå egendefinerte mål og målene i St.meld. nr. 16 (2004-2005) Leve med kulturminner, og Meld.St. 35 (2012-2013) Framtid med fotfeste. Rammene for planarbeidet er beskrevet i vedlegg 2.

Planarbeidet må også ses i sammenheng med nasjonale initiativ om at hver enkelt kommune skal utarbeide delplaner for kulturminner og kulturmiljø. Den regionale planen kan være med på å legge til rette for videre arbeid med kulturminneplaner i kommunene.

1.3 Prosess og organisering

Planprogrammet for regional plan for kulturminner og kulturmiljø ble politisk behandlet allerede i 2009 og var i forkant på høring. Innspillene ble tatt med videre i utarbeidelsen av oppsett for planen. Det ble også gjennomført møter med flere kommuner rundt i Finnmark og opprettet en arbeidsgruppe med prosjektleder. Arbeidet med planen kom for alvor i gang i 2014, da med en redusert arbeidsgruppe bestående av én representant fra Sametinget og én fra Finnmark fylkeskommune, begge med kulturminnefaglig bakgrunn.

Skilt med fjord og fjell i bakgrunn. - Klikk for stort bildeMatija Tatomirovic tok førsteplassen i fotokonkurransen «Mitt kulturminne» som ble arrangert i oppstart av planarbeidet. Motivet er fra Mehamn, Gamvik kommune. Matija Tatomirovic

I 2014 ble det arrangert en fotokonkurranse; «Kulturminner i Finnmark» for å få engasjement og bred medvirkning fra Finnmarks befolkning. Konkurransen fikk mange bidrag fra hele Finnmark og god dekning i media. I 2015 ble det invitert til en innspillsrunde hvor alle kommuner, museer og relevante institusjoner fikk anledning til å komme med innspill til planens temaområder, med særlig vekt på status og utfordringer. Det ble også informert om planarbeidet på plankonferansen for kommunene i 2015 og Museenes dialogmøte i 2016.

Våren 2017 ble planen behandlet i Sametingsrådet og Hovedutvalg for kultur, folkehelse og samferdsel, og sendt ut offentlig høring. Etter høringsfristen ble det arrangert et høringsseminar, og teksten bearbeidet etter innspillene.

Troms og Finnmark fylkeskommuner slås sammen i 2020, noe som på sikt vil få betydning for rullering av handlingsplan.

1.4 Mål

Det overordnete målet for kulturminneforvaltningen i Finnmark er at kulturminners og kulturmiljøers historiske verdier og bruksverdier aktiveres i samtiden og bevares for kommende generasjoner.

Planen tar sikte på å gi et godt grunnlag for utøving av Finnmark fylkeskommune og Sametinget sine roller som forvaltningsmyndigheter for kulturminner, sikre en effektiv og forutsigbar forvaltning og styrke grunnlaget for kulturminnevernet som samfunnsutvikler.

1.5 Sammendrag - hovedinnhold og oppbygging

Del 2: Verdier definerer historisk verdi og bruksverdi som særlig viktige kulturminneverdier. Som verdigrunnlag for forvaltningen fremheves kunnskap, respekt, likeverdighet, deltakelse og samarbeid.

Del 3: Finnmark gir et riss av hvordan Finnmarks forhistorie og historie har nedfelt seg i kultur- minner og kulturmiljøer innenfor temaene bosetning og bebyggelse, økonomi og erverv, samfunn og kultur, tro og tradisjon og politikk og makt.

Del 4: Kulturminneforvaltning i Finnmark gir et bilde av kulturminnevernets historie i Finnmark og hvordan forvaltningen er organisert i dag. Foruten statlig, samisk og regional myndighets- utøvelse tas kommunenes og museenes roller opp.

Del 5: Status og utfordringer definerer en rekke behov og utfordringer for gruppene automatisk fredete kulturminner, vedtaksfredete kulturminner, kulturminner uten formelt vern, båter og fartøy, kulturmiljø, kulturlandskap og immaterielle kulturminner og verdensarv.

Del 6: Satsingsområder tar utgangspunkt i Del 5 samt i verdier, mål og delmål. Satsings- området kunnskap gir registrering og kvalitetssikring samt kompetanse innen håndverk særlig vekt. Satsingsområdet formidling vektlegger utvikling av formidlingsprosjekter gjennom tilrettelegging og kunnskapsspredning og kulturlandskap og landskapstradisjoner. Under forvaltning er samarbeid mellom Sametinget og Finnmark fylkeskommune i fokus, samt kommunal planlegging. For satsings- området vern og vedlikehold prioriteres fredete og vedtaksfredete bygninger, kulturminner uten formelt vern, oppsyn og skjøtsel av arkeologiske kulturminner. Området samarbeid og deltakelse legger særlig vekt på eiere av fredete og verneverdige bygg, frivillige organisasjoner og museer. Under satsingsområdet samfunnsnytte pekes på potensial for tilhørighet, identitet og attraksjonskraft og også på bruksverdier, reiseliv og verdiskaping.