Arbeidsstipend for visuelle kunstnere

Arbeidsstipend for visuelle kunstnere skal styrke kunstneres mulighet til å prioritere kunstnerisk arbeid og utvikle seg innen sitt kunstfelt.

Fylkeskommunens arbeidsstipend for visuelle kunstnere skal styrke kunstneres mulighet til å prioritere kunstnerisk arbeid og utvikle seg innen sitt kunstfelt. Stipendet skal gi tid og rom for å tilegne seg ny kompetanse, utvikle nye prosjekter og videreutvikle kunstnerskap.

Arbeidsstipendet tildeles for to år. Stipendet er på 100 000 kroner for hvert av årene. 

Hvem kan søke?

  • Søker må være yrkesaktiv kunstner innen billedkunst, kunsthåndverk eller fotokunst.
  • Søker må ha kunstnerisk virksomhet som sitt hovedvirke, og ha utgitt verk eller formidlet kunsten sin i offentlig sammenheng tidligere.
  • Søker må ha kunstfaglig utdanning på bachelornivå eller høyere og/eller medlemskap i en fagorganisasjon, eller tilfredsstille kravene til opptak i grunnorganisasjonene.
  • Søker må være bosatt og virksom i Finnmark fylke i stipendperioden.

Søknadsfrist

Søknadsfrist er hvert annet år 15. oktober kl. 13:00. Søknader som kommer etter søknadsfristen blir ikke behandlet.

Søknadsskjema åpnes i god tid før neste søknadsfrist.

Neste søknadsfrist er 15. oktober 2025 kl. 13:00, og gjelder stipendperiode 2026-2027.

Hva kan stipendet brukes til?

  • Stipendet skal benyttes til arbeid, herunder konkret kunstnerisk prosjekt, faglig fordypning og utvikling, samt andre kostnader knyttet direkte til den skapende virksomheten. Deler av stipendet kan også benyttes til studiereise eller kortere residensopphold.
  • Stipendet kan ikke benyttes til oppstart av næringsvirksomhet eller til etablering av virksomhet.
  • Stipendet kan ikke brukes til finansiering av studier som normalt kan oppnå støtte fra Statens lånekasse for utdanning. Stipendet kan heller ikke brukes til studentprosjekter (prosjekter som lages som en del av studiet).

Søknad

Søknad sendes elektronisk via søknadsskjema på fylkeskommunens nettside. Søknadsskjema åpnes i god tid før neste søknadsfrist. I søknadsskjemaet bes det om følgende:

  • Kontaktinformasjon
  • Kort beskrivelse av kunstnerskapet ditt som gir stipendpanelet forståelse av hva du jobber med både tematisk og teknisk (inntil 350 ord). Fokus skal være på nyere aktivitet og prosjekter fra de siste tre til fem år (bakgrunn for dokumenterte kunstverk i søknaden). Du kan for eksempel skrive om overordnede målsettinger, motivasjon og påvirkning for arbeidet ditt, metoder, materialer, samt viktige prosjekter.
  • Beskrivelse av fremtidige kunstneriske målsettinger og planer, samt en kort beskrivelse av hva du ønsker å bruke stipendperioden til (inntil 750 ord). Oppgi hvilke planer du har for stipendperioden – eksempelvis utstillinger, publikasjoner, utvikling av nye verk og prosjekter, deltagelse på kurs, fordypning, utforsking, eksperimentering osv., og sett det også gjerne inn i et tidsforløp (hva skal skje og når).

Søknad vurderes ut ifra informasjonen lagt inn i søknaden. Alle opplysninger som etterspørres i retningslinjene, samt annen relevant informasjon som søker ønsker at blir tatt med i vurderingen, må legges inn i søknaden.

Vedlegg til søknad

Vedlegg til søknad lastes opp i søknadsskjemaet. Alle vedlegg skal være i PDF-format. Maksimal filstørrelse per fil er 10 MB.

CV og dokumentasjon av kunstnerisk virksomhet er obligatoriske vedlegg.

CV på inntil 3 A4-sider lastes opp som PDF. CV danner grunnlaget for aktivitetsvurderingen og skal inneholde opplysninger om:

  • Relevant kunstnerisk utdanning
  • Kunstnerisk virksomhet og produksjon, både gjennomførte og planlagte prosjekt. Bruk en rekkefølge som viser de siste utstillingene eller den nyeste aktiviteten øverst. Vi anbefaler en tydelig inndeling mellom separatutstillinger og gruppeutstillinger.
  • Annen relevant informasjon relatert til kunstnerisk virksomhet, som tidligere mottatte stipend, priser og finansiell støtte, innkjøp, utsmykninger og liknende.
  • Kommende aktivitet skal kun inkluderes i CV dersom den er bekreftet. Merk tydelig med “kommende”.

Inntil 3 vedlegg for å dokumentere virket som kunstner sendes inn som bilder, video eller lyd. Dokumentasjon skal være av nyere arbeid, og være representativt for kunstnerskapet.

  • Bildedokumentasjon leveres som PDF slik at dokumentasjon av alle verk samles i én og samme PDF på maks 12 sider. Opplysninger om typen medium, materiale, format, tittel og produksjonsår kan du skrive direkte i PDF-filen, men unngå større mengder tekst utover dette.
  • Video- og lyddokumentasjon legges ved som nettlenker (f.eks. Vimeo, YouTube, SoundCloud). Nettlenkene skal vise direkte til det aktuelle materialet. Dersom påloggingsinformasjon er påkrevd, må passord oppgis til hver enkelt lenke. Materialet må være tilgjengelig i minst 6 måneder etter søknadsfristen.

Søknadsbehandling

Vurdering blir gjort av et stipendpanel som innstiller søkere på grunnlag av en skjønnsmessig vurdering av kunstnerisk kvalitet og aktivitet, samt av gjeldende retningslinjer for stipendordningen. Det vektlegges faglige kvalifikasjoner og kompetanse, kunstneriske målsettinger og framtidig potensial, egenart og evne til nyskaping, samt søknadens utforming.

Hovedutvalg for kompetanse (HUK) tildeler arbeidsstipendet etter innstilling fra stipendpanelet. Stipendmottakeren vil bli kontaktet av fylkeskommunen etter vedtaket. Stipendet deles ut i tilknytning til et fylkesting. 

Utbetaling av stipendet

Arbeidsstipendet er på 100 000 kroner for hvert av de to årene. Stipendet utbetales en gang i året. Søkeren som blir tildelt stipendet skal sende faktura til fylkeskommunen etter at vedtaksbrevet er mottatt.

Utbetaling for andre året skjer på grunnlag av faktura etter at stipendmottakeren har innlevert fylkeskommunen en kort oppsummering av kunstnerisk aktivitet og bruken av stipendet for første året.

Les hvordan du sender faktura til fylkeskommunen

Rapportering

Stipendmottakeren må levere sluttrapport om sitt kunstneriske arbeid i stipendperioden, inkludert vurdering av stipendets betydning for egen kunstnerisk utvikling.

Rapporten skal inneholde en kort oppsummering av aktivitet; prosjekter, tiltak, faglige reiser og lignende som er gjennomført i rapporteringsåret / stipendperioden. Nevn gjerne titler på prosjekt, navn på samarbeidsorganisasjoner / personer, steder som har vært besøkt, med mer. Dersom det har oppstått endringer i de kunstneriske planene, skal dette kommenteres.

Rapporteringsfrist er innen utgangen av mars året etter at stipendperioden er utløpt. Rapport sendes som vedlegg i e-post til postmottak@ffk.no.

Retningslinjer for kunstnerstipendet, vedtatt 5.9.2023 (PDF, 650 kB)

Kontakt

Ingvild Marie Bjørnå Pettersen

Rådgiver, kunst- og kulturutvikling

Telefon 78 96 30 37

E-post ingvild.pettersen@ffk.no