Strategi for næringsutvikling i Finnmark 2023–2028: Handlingsplan 2023–2025

3 Grønn industri

I analysen fra Smart spesialisering ble energinæring, mineralnæring og bygg og anleggsektoren utpekt som områder med særlig fortrinn. Denne analysen danner grunnlaget for satsingen «Grønn industri». Begrepet «grønn industri» har ingen eksakt definisjon, men knyttes til grønn omstilling og generelle forandringer i en mer miljøvennlig retning jf FNs bærekraftsmål.

Øvrig kunnskapsgrunnlag og rammer for satsingsområdet er «Regional vindkraftplan for Finnmark 2013 – 2025», «Mineralstrategi for Nord-Norge», «Hydrogenstrategi for Troms og Finnmark» og nasjonalt «Veikart for grønt industriløft».

Europa har stor mangel på energi og kritiske råmaterialer og vil i løpet av 1. kvartal legge fram ny lovgivning om kritiske råmaterialer. Finnmark har potensiale for økt energiproduksjon og økt gruveindustri, og kan bli en viktig leverandør til Europa. Men som det framkommer mineralstrategien, økt produksjon skje i sameksistens med eksisterende næring.

Innenfor utvikling av grønn industri vil spørsmål knyttet til areal og interessemotsetninger ofte komme til uttrykk. Det er derfor særlig viktig innen dette området å ha god dialog mellom involverte parter. Regelverk knyttet til konsultasjon er fastsatt i Sameloven og veileder.

Delmål 3

Å skape lokale verdier basert på ny grønn industri, samt at eksisterende industri er drivkraft i Finnmark sin omstilling til lavutslippssamfunn.

Strategier:

  1. Bidra til at kommuner klargjør areal for grønn industri. Være en pådriver for at kommunene regulerer tilstrekkelig og egnet areal for grønn industri som hensyntar industriens behov knyttet til industri, vann, nett, transport o.l.
  2. Det er viktig med god strømproduksjon og godt utbygd kraftnettinfrastruktur for å sikre tilgjengelighet og lave stabile kraftpriser til nærings- og samfunnsliv.
  3. Bidra til at bedrifter i Finnmark blir aktive deltakere i det grønne skiftet. Forberede næringslivet på hvilke krav og forventninger vi vil møte fremover og hva dette kan innebære for egen bedrift og kommune. Legge til rette for at bedriftene blir i forberedt på nødvendig omstilling til en bærekraftig verdiskaping. Øke kompetansen om grønn omstilling.
  4. Bidra til at bedrifter i Finnmark i større grad tar i bruk FoU, innovasjon og digitale verktøy i sin forretningsmodell. Bidra til å spre kompetanse om virkemidler som muliggjør FoU i bedriftene, samt legge til rette for kompetanseutvikling og erfaringsdeling, slik at vi får økt antall forprosjekt og hovedprosjekt, samt får flere FoU-prosjekter innen grønn omstilling i bygg og anleggsbransjen.
  5. Bidra til at Finnmark i større grad satser på ny grønn industri og produksjon av fornybar kraft. Følge opp ambisjonene som ligger i bla. Regional vindkraftplan for Finnmark 2013-2025 og Hydrogenstrategi for Troms og Finnmark.

Nye tiltak:

  1. Fylkeskommunen vil initiere prosjekter for bærekraft/grønn omstilling tilknyttet missions-satsingen.
  2. Fylkeskommunen vil aktivt påvirke nasjonalt for å bedre rammevilkår for industriutvikling i Finnmark.

Pågående satsinger:

  • Fylkeskommunen har igangsatt satsingen «Hydrogenarena Arktis».
  • Fylkeskommunen bistår kommuner med grønne industrisatsinger/infrastruktur for det grønne skiftet (Missions).
  • Fylkeskommunens deltakelse i klimapartnere.