Gode passasjertall

Finnmark fylkeskommune gleder seg over å se at bussruteendringene har ført til en betydelig økning i antall kollektivpassasjerer.

Den 1. oktober 2023 ble rutetilbudet i fylket fornyet. Dette har resultert i veksttall sammenlignet med samme periode året før, og lover godt for fylkets mål om bærekraftig, effektiv og tilpasset tjeneste som reflekterer faktisk behov og samtidig opprettholder kvaliteten på kollektivtransporttilbudet.

Mann med briller og dressjakke. - Klikk for stort bildeLeder for Hovedutvalg for samferdsel (HUS), Odd Erling Mikalsen (FrP). Bjarne Riesto

Vekst over all forventning

Honningsvåg har en vekst på hele 108 prosent i antall passasjerer sammenliknet med fjoråret. Hammerfest følger med en økning på 43 prosent, mens i Kirkenes byområde har passasjertallet hatt en økning på 28 prosent.

– Det er svært bra at flere og flere bruker bussen! Selv om det har vært noen utfordringer med de nye bussrutene, så viser statistikken at folk flest bruker bussen i stadig større grad i Finnmark, sier leder for Hovedutvalget for samferdsel (HUS), Odd Erling Mikalsen (FrP).

Tallgrunnlag utarbeides fortsatt

Selv om enkelte områder, som Alta og Vadsø, fortsatt benytter seg av eldre materiell uten passasjertellere, indikerer foreløpige tall en positiv trend også her. Dette tyder på at også disse byene nyter godt av de nylige forbedringene, selv om det endelige tallgrunnlaget fortsatt utarbeides.

Flere på ekspressrutene

Ekspressbussrutene har også sett en oppgang, med en økning på 8 prosent på ruten mellom Vardø, Vadsø, og Kirkenes.

Saken fortsetter under bildet.

To gule busser på en parkeringsplass på vinterstid, man kan se flere passasjerer. Bildet er tatt i skumringen. - Klikk for stort bildeRute 150 (Vardø–Varangerbotn–Kirkenes) i Varangerbotnen kald vinterdag i november 2023, etter at bussrutene ble fornyet. Sunniva Tønsberg Gaski/FFK

Fortsetter arbeidet med effektiviseringen

Fylkeskommunen ser frem til å fortsette arbeidet med å forbedre og utvide kollektivtilbudet, med mål om å gjøre det enda mer tiltalende for innbyggerne å velge bl.a. buss som sitt foretrukne transportmiddel.

– Nå skal vi fortsette å tilpasse rutene slik at enda flere velger å reise med bussen, avslutter Mikalsen.

Torsdag 7. mars skal HUS møtes i Alta og skal behandle blant annet ytterligere effektivisering og optimalisering av kollektivtransporten i fylket - les mer her. Her skal man også behandle nye anbud for båtruter i Finnmark.