Loga sámegillii
SAMLET: Deltakere fra Finnmark, Nordland og Troms var samlet i Tromsø.
Ingvill Bang, Statsforvalteren i Nordland
– Dette blir spennende. Vi har ikke vært med tidligere, men i løpet av samlingen har jeg skjønt at dette er veldig stort. Vi er stolte av det vi gjør, og det er stort å få vise det frem, sier Ove Mannsverk fra Mannsverk gård i Alta.
Sammen med deltakere fra Nordland, Troms og Svalbard, var representanter fra Finnmark nylig samlet til en to-dagers samling i Tromsø.
Tydelig identitet
Her møttes 30 bedrifter og elever og lærere fra 4 videregående skoler for å styrke samarbeidet og forberede seg til den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche (GW) i Berlin 16.-25. januar 2026.
Nederst i denne saken kan du se en fullstendig liste over alle deltakerne.
Finnmarks deltakere er med på å løfte fram Nord-Norge som en ledende matregion med tydelig identitet.
Spent elev
LÆRLINGER: Elever fra videregående skoler i de tre nordligste fylkene skal stå for smaksprøvene under tiden i Berlin.
Ingvill Bang, Statsforvalteren i Nordland
Et viktig bidrag fra Finnmark kommer også fra restaurant- og matfag ved Nordkapp videregående skole, som skal servere nordnorske smakebiter i Berlin.
– Det blir spennende å samarbeide med nye folk. Jeg er litt nervøs for hvor hektisk det blir, men vi skal lære og ha en fantastisk opplevelse, sier Shafera Andersen fra skolen.
Messen arrangeres for 100. gang i 2026, samler over 1500 utstillere fra 70 land, og har omtrent 400.000 besøkende.
GW 2026 markerer den tredje og avsluttende fasen i en treårig satsing, der Nord-Norge har samarbeidet om å synliggjøre regionens matkultur og kompetanse på den internasjonale arenaen på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Tydelig regional motor
Aase Lømo, fagdirektør i Landbruks- og matdepartementet, understreket under samlingen i Tromsø at Grüne Woche har vært et viktig omdømmeprosjekt for Norge siden 1987, og at messen fungerer som både utstillingsarena og politisk verksted.
RÅVARER: På samlingen i Tromsø fikk produsentene vist frem produktene sine.
Ingvill Bang, Statsforvalteren i Nordland
Deltakelsen på GW er også en strategisk plattform for å styrke Norges omdømme som mat- og reiselivsnasjon – med Nord-Norge som en tydelig regional motor.
Den nordnorske deltakelsen ledes av Nordnorsk Kompetansesenter Mat i samarbeid med en styringsgruppe fra Finnmark, Nordland og Troms fylkeskommuner, Statsforvalterne i nord, Innovasjon Norge-kontorene i nord, i tillegg til Sametinget og Nordnorsk Reiseliv.
Sterkt samarbeid i nord
Satsingen er støttet av fylkeskommunene, Sametinget og Innovasjon Norge i Nord-Norge.
Deltakelsen skal ikke bare gi synlighet, men også skape konkrete ringvirkninger, som nye samarbeid, eksportmuligheter og sterkere koblinger mellom mat, reiseliv og utdanning i nord.
Erfaringene fra GW 2025 viser at det sterke samarbeidet mellom aktører fra hele Nord-Norge – fra produsenter og kokketeam til fylkeskommuner og virkemiddelapparat – bidrar til læring, stolthet og varige nettverk på tvers av regionene.
Disse deltar fra Finnmark:
Mannsverk Gård
Ingers Gårdsmat AS
Qvænbrygg AS
Øverli Gård
Kautokeino Rein
Cavzo Safari
Nordkapp VGS
Rutanord AS
Kranes Kjøkken AS
Skodi Rein
8 Seasons
Visit Bugøynes AS
Disse deltar fra Nordland:
Tørrfisk fra Lofoten
3 Kalver / Helgelandslam
Snille Berghita / Nordheim Gård
Aernie
Boazovázzi Goahti AS (Facebook)
Mosjøen VGS
Lofotlam
Beiarmat AS
Beiarlefs AS (Facebook)
Noe i Gjære AS (Facebook)
Saltfjellet Sami Adventure
Handelsstedet Forvik
Narvik VGS
Disse deltar fra Troms:
Lyngen Reker AS
Aurora Spirit Distillery
Olaåsen Gård
Påls Gård
Davvi Senter for nordlige folk
Tromspotet / Art Nord AS
Harstad Bryggeri
Nordlys Rein
Sápmi Næringshage
Ishavsbyen VGS