NEW NORTH – Transport, Logistics and Security of Supply

Finland, Sverige og Norge samarbeider for å utvikle den nordlige regionen og et felles transportsystem. 

EUs Interreg Aurora-program har bidratt med en betydelig finansiering til prosjektet New North – Transport, Logistics, and Security of Supply, med fokus på utvikling av transport- og logistikksystemet i den nordlige regionen. Prosjektet er fra EU Interreg Aurora-programmet bevilget 2 millioner euro.

Bevilgningen fra Interreg Aurora-programmet styrker samarbeidet i den nordlige regionen og muliggjør utvikling av transportkjeder, forsyningssikkerhet, utvikling av elektrisk luftfart og etablering av grønne transportkorridorer

“Målet med New North-prosjektet er å utvikle et bærekraftig transportsystem i den nordlige regionen, med tanke på fremtidens transportmuligheter. Prosjektet har som mål å svare på den endrede geopolitiske situasjonen og kunnskapen fra Barents Transport and Logistics Project (BRTL). Hovedmålet med prosjektet er å styrke samarbeidet mellom de regionale interessentene og forbedre transportforbindelsene i den nordlige regionen.”

Prosjektet er et samarbeid mellom regionene Lappland, Nord-Karelen, Kajanaland og Nord-Österbotten i Finland, Kvarkenrådet og Västerbotten- og Norrbotten-regionene i Sverige, og Troms-,  Nordland- og Finnmark fylkeskommuner i Norge. Prosjektet støttes også av en samarbeidsgruppe for å sikre informasjonstilgang og samhandling.

Lappland regionråd (Lapin Liitto) fungerer som prosjektets hovedpartner i samarbeid med regionale interessenter fra Sverige og Norge.

Totalprosjektet består av fire arbeidspakker (AP):

  • AP1: Fremtidig sømløs godstransport (ledes av Finnmark og norske partnere)
  • AP2: Transportsikkerhet (ledes av Lappland)
  • AP3: Elektrisk luftfart (ledes av Västerbotten)
  • AP4: Grønn jernbanetransport (ledes av Nord-Karelen)

Prosjektet startet 1. september 2023, og vil pågå i 36 måneder.

AP1 Fremtidig sømløs godstransport

AP1 involverer de tre nordligste fylkeskommunene i Norge, med Finnmark fylkeskommune som ansvarlig partner.

Målet med AP1 er å presentere en status for godstransport, og anbefale fremtidsrettede løsninger i veikorridorer som krysser grensene i Nord-Norge og Nord-Sverige/ Nord-Finland.

Studien skal skape relevant informasjon for de utvalgte veitransportkorridorene, basert på et mer omfattende detaljnivå, enn vanlig.

AP1 fokuserer på transportene langs utvalgte veikorridorer. Markedsvurderingen i 2024 danner grunnlaget for prosjektets neste steg og anbefalinger. Veikorridorene er gjengitt i kartet nedenfor.

Et kart over Nord-Norge, -Sverige og -Finland med illustrering av veikorridorer på tvers av grensene.  - Klikk for stort bildeArbeidspakke 1/ AP1: veikorridorene, fremtidig sømløs godstransport (ledes av Finnmark og norske partnere). Interreg Aurora

Den 9.-10. april 2025 gjennomføres et prosjektseminar for New North i Narvik. Nærmere informasjon kommer.

Tidsplan AP1

Tidsplanen for W1s aktiviteter er gjengitt nedenfor.

En detaljrik aktivitetstidsplan som spenner seg fra 2023 til 2026. - Klikk for stort bildeTidsplan Arbeidspakke 1/ AP1. Interreg Aurora

Lenker til dokumenter

Newsletter WP1, april 2024 (PDF, 2 MB)

Presentation WP1, Levi, Finland, september 2024 (PDF, 3 MB)

Presentasjon Nordnorske Europadager, Narvik, 24. oktober 2024 (PDF, 4 MB)

Presentasjon, Nordnorske Europadager, Tromsø, 29. oktober 2024 (PDF, 4 MB)

Presentasjon, Nordnorske Europadager, Vadsø, 31. oktober 2024 (PDF, 4 MB)

Seminar Narvik 9.-10. april 2025

Status på næringstransporter i utvalgte grensekryssende korridorer

I april ble første delrapport for AP1 presentert. Rapporten setter søkelys på regionalt viktige næringer, og næringstransport på veier i Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Rapporten presenterer bl.a.:

  • data på et detaljnivå som ikke tidligere er benyttet
  • transportbelastning (ÅDT) og næringsfordeling for utvalgte næringer i hver korridor
  • et grensekryssende “veibelastningskart” som viser transportene i de ulike korridorene

I alle korridorene domineres grensekryssingene mot Norge av sjømattransporter. Rapporten beskriver også hvordan andelen av norsk sjømat varierer fra grensen til områdene rundt Bottenviken, og hvor viktig nabolandenes veg- og baneinfrastruktur er for næringstransportene i deler av Nord-Norge. Det bemerkes at 75 prosent av næringstransportene på veg til og fra Finnmark krysser den finske grensen.

Rapporten dokumentere at de tre landene har en ulik praksis for offentlig registrering av tungtrafikk på vei. Dette kan komplisere analyser av trafikk over grensene og belyser behovet for å utvikle en felles standard for samordning av data som er relevant for fremtidig samarbeid.

Les rapporten her! (engelsk) (PDF, 9 MB)