Målet for prosjektet er at samtlige kommuner skal få et oppdatert og helhetlig plankart over sine kystområder.
Hvorfor er prosjektet viktig?
I dag opplever kystkommuner et økende press og interesse for kystarealer. Dette åpner for konflikter mellom næring og vern, kommuner, ulike næringsinteresser, og mellom ulike sektormyndigheter. Finnmarkskommunene har eldre og utdaterte planer, som regel er planene ikke på høyde med forventet vekst og aktivitet innenfor marine næringer.
Gjennom en deltakelse i prosjektet vil kommunene få tilgang å økonomisk finansiering, samt tilgang til digitale kartløsninger, kunnskapsutveksling og kompetanseheving hos politikere og administrasjon i kommunene. Prosjektet vil være med å skape arena der vi kan lære, løse konflikter og utfordringer tilknyttet planlegging i sjø, som vil bidra til å forenkle planleggingen.
Samarbeid er nøkkelen til suksess
Vi inviterer alle kystkommunene i Finnmark til å delta inn i et interkommunalt planutvalg, og en administrativ arbeidsgruppe. Planutvalget består av en politisk representant, vanligvis ordføreren, fra hver enkelt kommune, de politiske representantene har særlig ansvar for å fortløpende orientere og føre dialog med sine kommunestyrer om planprosessen. Arbeidsgruppen vil jobbe med de konkrete arbeidsoppgavene tilknyttet prosjektet, f.eks. interesseavveiinger og konsekvensutredninger, samt sikre at alle tiltak er i samsvar med lov, og sammen med sin politiske representant delta i de lokale medvirkningsprosessene.
Det å koordinere kystsoneplanlegging sammen, vil kunne gi oss en helhetlig strategi for hele kysten i Finnmark innenfor mange forskjellige områder som:
- reiseliv
- akvakultur
- fiskeri
- havneområder
- deponering av masser
- friluftsliv osv.
Det prosjektet tilbyr er en arena der vi kan samarbeide og være i enkle dialoger med forskjellige sektormyndigheter for å dele kunnskap om hvordan vi løser utfordringen med planlegging i sjø.
Med Kystplan Finnmark vil hver enkelt kommune få en plan for sine kystområder, som sammen vil danne i et sømløst kart over kystarealene i det geografiske Finnmark, som gjør det enkelt for bedrifter, organisasjoner og privatpersoner til å se hvilke muligheter som ligger i de enkelte kommunene langs kysten.
Milepæler i arbeidet med Kystplan Finnmark
Folkemøter
Jesse van der Berg/ FFK
Folkemøter i alle deltakende kommuner: orientering i planprosessen og kystsoneplanlegging. Møtene ble avhold oktober 2023.
Fase 1: Planprogram
Varsel om planoppstart kom januar 2024, samt høring av planprogram. Høring var over mars 2024.
Kommunen danner rammer for planprosessen og skaper forutsigbarhet i planarbeidet.
kommunene har vedtatt planprogrammet i løpet av sommeren 2024
Gamvik, Tana, Berlevåg og Båtsfjord:
Revidert planprogram (PDF, 3 MB)
Oppsummering høringsinnspill (PDF, 279 kB)
Mottakerliste (PDF, 111 kB)
Skjema for arealinnspill (PDF, 91 kB)
Loppa:
01 Revidert Planprogram Loppa (PDF, 3 MB)
02 Oppsummering Høringsinnspill Loppa (PDF, 256 kB)
03 Mottakerliste Loppa (PDF, 109 kB)
04 Skjema for arealinnspill Loppa (PDF, 101 kB)
Fase 2: Innspill
Trond (til venstre) og Tor Oscar Høiberget er også del av familiebedriften i Bugøynes.
Privat
Innsamling av innspill til planprogram og arealinnspill til planforslag fra januar til august 2024.
Dialog med interessenter i kysten og oppfordrer til å gi innspill i mai 2024
- Fiskeri
- Friluftsliv
- Havbruk
- Næring/ reiseliv
- Reindrift/ samiske interesser
Fase 3: Utredning
Oppstart av utredningsarbeidet begynte september 2024.
Innspillene blir samlet til et plankart med retningslinjer og bestemmelser inkl. avbøtende tiltak
Administrasjonen i kommunen tar stilling til innspill som kan forkastes eller som må løses på detaljplannivå.
Prosjektledelsen presenterer resultat av konsekvensutredningen til arbeids og styringsgruppen med anbefalinger på innspill som inkluderes i planen med bakgrunn den.
Fase 4: Planforslag
Gamvik Kommune
Kari Lene Olsen/ FFK
- Folkemøter og konsultasjon: På folkemøtet vil vi presentere og begrunne forslaget. Kommunen vil gjennomføre konsultasjoner med samiske interesser. Det vil også bli gitt informasjon om offentlig ettersyn og muligheten til å gi innspill til planforslaget.
- Styringsgruppa: i bakgrunn av konsultasjoner og folkemøter vil styringsgruppa måtte stille seg for et planforslag som skal videre til regionalt planforum og til kommunestyret
- Regionalt planforum: Planforslaget vil bli presentert og forankret i det regionale planforumet, også via Teams.
- Kommunestyrene: Det endelige planforslaget vil bli presentert for kommunestyrene sammen med saksfremlegg og innstilling om å legge planen ut på høring og offentlig ettersyn.