Finnmark fylkeskommune og Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS inviterer til en konferanse i anledning markeringen av frigjøringen av Norge og Finnmark, etter andre verdenskrig.
Tematikken på konferanse er hvordan man takler krig og katastrofe, som enkeltmennesker og samfunn? Hvordan bygger man opp et samfunn etter krig og katastrofe? Hva kan vi lære, også for å utvikle totalberedskapen i dag?
Program:
Åpningssekvens kl. 10.00 – 10.15
Kulturinnslag
Velkommen ved Hans-Jacob Bønå fylkesordfører i Finnmark
Sekvens 1: Kl. 10.15 – 12.00
«Hvordan var det mulig å overleve i Finnmark vinteren 1944/45»
Nina Planting Mølmann, forskingsleder/førstekonservator NMF. Disputerte i 2024 på doktorgradsavhandlingen «Finnmark mellom frigjøring og fred. Livsvilkår blant overvintrere fra 25. oktober 1944 til 8. mai 1945
«Krig, evakuering og gjenreising i Finnmark – minner og minnehistorie»
Einar Niemi, professor emeritus ved UiT Norges arktiske universitet. Tidligere lektor i gymnas og fylkeskonservator i Finnmark. Han har forsket og publisert omfattende især på Nordkalottens historie og kulturhistorie», også på krigen og gjenreisingen av Finnmark.
«"Det var före evakueringen" - Andra världskriget ur finska Lapplands perspektiv»
Outi Autti, PhD, is a sociologist working at the Oulu university Giellagas Institute. She currently leads a research project Margins of Memory: The Legacies of the Lapland War and Reconstruction.
Spørsmål og kommentarer, etter hvert innlegg.
Kl. 12.00 Lunsj
Sekvens 2: Kl. 12.45 – 15.00
«Barndom i brakker på Sørøya»
Miriam Aae Christensen, masterstudent i historie, Institutt for arkeologi, konservering og historie, ved Universitet i Oslo
«Ungdommers perspektiver på krig og katastrofer »
Samtale med ungdommer i Finnmark ledet av kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen, Alta kommune.
«Kilde til kunnskap for beredskapsplaner i nord»
SAMINOR er en befolkningsbasert helse- og levekårsundersøkelse, i regi av Senter for samisk helseforskning. Man er i gang med tredje undersøkelse, SAMINOR 3 som vil bidra til beredskapsinformasjon om befolkningsgrunnlag, helsesituasjon og hva som befolkningen selv mener er god beredskap.
Inger Dagsvold sykepleier & kreftsykepleier med en doktorgrad i helsevitenskap. Hun er spesielt interessert i hvordan historien og samfunnet rundt oss preger vår helse, inkludert betydningen av språk, kultur og likeverdige helse- og sosialtjenester. Hun arbeider som forsker ved Senter for samisk helseforskning ved UiT Norges arktiske universitet.
Ann Ragnhild Broderstad er utdannet lege og har doktorgrad innenfor epidemiologi. Hun jobber i dag som faglig leder ved Senter for samisk helseforskning, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet. Broderstad er forskningsleder for befolkningsundersøkelsen SAMINOR som har fokus på levekår og livsstilsykdommer i samiske, kvenske og norske distriktskommuner.
Sekvens 3: kl. 15.00 – 16.00
Panelsamtale ledet av Einar Niemi
Under konferansen blir mulig å se et utvalg av bildene fra utstillingen «Fritt Finnmark», som Finnmark fylkesbibliotek produserte til 80-årsmarkeringen under fylkestinget i oktober 2024.
Lenke til påmelding i Forms