Vinnere av ArcticSkills 2024

20. mars ble ArcticSkills avholdt ved Kirkenes videregående skole.  

Gøy med utfordringer 

– Det er gøy med utfordringer, og selve jobben er vi jo vant med. Det eneste som er litt uvant er at vi har publikum, sier Maya Olsen, vg2 elev innenfor bilskade, lakk og karosseri ved Kirkenes videregående skole. Denne uka deltok hun på ArcticSkills, en yrkesfaglig, internasjonal konkurranse som arrangeres hvert år i Barentsregionen. 

Konkurransen har som mål å øke statusen til yrkesfagene, samt å skape en plattform for utvikling av yrkesfaglig opplæring i nær tilknytning til industrien og næringslivet. I år konkurrerte yrkesfagelever fra Norge (Finnmark), Sverige (Norrbotten) og Finland (Lapland) om den gjeve førsteplassen. Se liste over alle vinnerne nederst i saken. 

Bildet viser to helsefagarbeider-elever som jobber med casen sin fra ArcticSkills 2024. De to elevene sitter ved et frokostbord sammen med en eldre dame som spiller pasient i casen. I forgrunnen kan man se bakhode til to av dommerne som følger med på hvordan casen utføres.  - Klikk for stort bildeFor mange av elevene var det uvant å ha publikum tilstede mens de jobbet Hanne Hauge

 

Stolthet over yrkesfag

Mekanikerlærer Kjell Malin ved Kirkenes videregående skole, tror at ArcticSkills har bidradd til økt stolthet over yrkesfagene. 

– Våre elever etterspør ArcticSkills fra dag én! De er utrolig gira på å kunne delta. Samtidig tror jeg at vi lærere også må være flinke på å vise entusiasme og fremsnakke konkurransen. 

Det er flere lærere som ser nytten og verdien av konkurransen. En av dem er Mona Olsen, helsefagarbeiderlærer ved Kirkenes videregående skole. 

– Under ArcticSkills får elevene prøvd seg i nye situasjoner, møtt nye mennesker, og de får kjent litt på presset ved å skulle prestere foran et publikum. 

Olsen trekker også frem fordelene ved å delta i en internasjonal konkurranse, slik som at elevene får sett faget sitt fra et annet perspektiv. 

 – Finland og Sverige har jo en annen læreplan her i Norge, så de får sett litt forskjeller på hva man lærer innenfor faget i ulike land. I tillegg til dette får elevene prøvd å kommunisere på et annet språk enn sitt morsmål, som kan være en faktor som setter de litt ut! Men til syvende og sist er det en utrolig god trening til eksamen, avslutter Olsen. 

Vinnere av ArcticSkills 2024

Resultater ArcticSkills 2024
Fag Land Navn
Building Construction NOR Ivar Aigin Dalseng
Car Painting FIN Ella liiten
Cooking FIN Inga Milja Charlotta Karjalainen
Duodji NOR/FIN Inger Karoline Gaup/ Okko Kausalainen
Electrician NOR Thomas Rasvik
Hairdresser NOR Talie Karoline Johansen Hasselberg
Health and social care NOR Djeliane Ferrer & Hedda R. Andreassen
Heavy machinery operator NOR Even Andersen
Motor vehicle mechanic FIN Hugo Pirinen
Plumber SVE/NOR Christopher Nolemo/ Liisbeth Hünerson
Reindeer husbandry NOR/FIN Aina Christine Anti Nystad/ Essi Mikkola
Waiter FIN Jenniina Laakko
Welder NOR Noah Nguyen Nilsen