Ny start! Gruvene i Sør-Varanger starter opp igjen

I dag ble det klart at overtagelsen av AS Sydvaranger endelig er i boks. Nå starter arbeidet med å få alt på plass slik at driften kan starte opp igjen. Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå har lenge vært kjent med at det har foregått en prosess og er glad for at nye eiere nå er på plass. 

Han skulle egentlig vært til stede under signeringen av avtalene i dag, men er på en lenge planlagt tjenestereise til Brussel.

– Jeg fikk en henvendelse før helgen om at det ville komme inn nye eiere og noen bedre nyhet på slutten av uken er knapt mulig å få! Dette betyr mye for et lokalsamfunn som har slitt i motbakke grunnet omstendigheter utenfor deres kontroll. Gruvedriften i Sør-Varanger er basert på lang erfaring og tradisjoner, noe som borger for suksess. Vi gleder oss sammen med Sør-Varanger, sier en meget fornøyd fylkesordfører.

Samarbeid over landegrenser

Det er det svenske gruveutviklingsselskapet Grangex AB som nå går inn som eier. Målet er å utvinne metaller som kan bidra i det grønne skiftet og ved full drift ser man for seg arbeidsplasser i størrelsesorden 450.

– Finnmark er et område med mange muligheter som vi ønsker å utnytte. Gruvedrift er en av dem. Arbeidsplasser, industri og næringsliv er forutsetninger for at vi skal nå vårt mål om 100 000 finnmarkinger i 2050. At det som skjer nå i Sør-Varanger er et resultat av samarbeid over landegrensene er viktig og noe vi ønsker mer av framover. Spesielt med våre gamle venner og nye allierte i Sverige og Finland, fortsetter fylkesordføreren.

Sør-Varangers dag

Mann med hvit, kort skjegg, uten hår, står ute foran en grønn gressplen en høstdag med klar himmel. - Klikk for stort bildeFylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) gleder seg over at at gruvedriften skal i gang igjen i Sør-Varanger. Karoline Sørensen Brandtzæg/TFFK

I tillegg til arbeidsplassene i Sør-Varanger vil det være helt nødvendig med underleverandører. Behovet for kompetanse innen mange fagfelt og disipliner vil være stort, noe som vil gi gode forutsetninger for vekst i samfunnet og næringslivet rundt Sydvaranger, men også i hele regionen. Det er noe fylkesordføreren er opptatt av.

– Klart vi forventer ringvirkninger også utenfor nærområdet, men dette er først og fremst folk i Sør-Varangers dag. Dette har de fortjent. Det har vært jobbet målrettet og godt for å få dette på plass. Som fylkesordfører håper jeg det er begynnelsen på flere store investeringer i Finnmark, ikke bare innenfor gruvedrift, men også innenfor alle de andre store mulighetene i vårt fylke. Vi er klare til å legge forholdene til rette, også når det gjelder utdanningsløp som kan bidra til å sikre lokal rekruttering, avslutter fylkesordføreren.