Lansering av rapport fra Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret

Tirsdag 23. januar 2024 inviterer Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret til lansering av rapport fra evalueringsstudie gjennomført for prosjektet.

To vernepliktige i uniform laster opp plastsleder inn i en lastebil. - Klikk for stort bildeIllustrasjonsfoto: en snøscooterslede for arktisk ferdsel lastes inn en Scania 93M og skal videre til Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Sunniva Tønsberg Gaski/FFK

Lanseringen finner sted på Garnisonen i Porsanger, hvor prosjektets opprinnelse stammer fra.

Styrke lokal verdiskapning

Siden 2020 har Troms og Finnmark fylkeskommune ledet an i en strategisk innsats for å styrke den lokale verdiskapningen gjennom re-etableringen av Finnmark landforsvar og en økende tilstedeværelse av Forsvaret i regionen. Prosjektet har ikke bare vært rettet mot å mobilisere og styrke kompetansen til små og mellomstore bedrifter (SMB), men også mot å påvirke nasjonal forsvarspolitikk slik at lokale SMB-er får en reell sjanse til å delta i konkurranser.

Mann med hvit, kort skjegg, uten hår, står ute foran en grønn gressplen en høstdag med klar himmel. - Klikk for stort bildeHans-Jacob Bønå (H), fylkesordfører for Finnmark. Karoline Sørensen Brandtzæg/FFK

Spent på resultatene

– Det er lagt et betydelig arbeid i prosjektet, både internt i fylkeskommunen og blant prosjektets samarbeidspartnere. Det blir spennende å se hvilke resultater prosjektet har skapt, sier fylkesordfører Hans Jacob Bønå (H).

Evalueringsrapporten viser resultatene fra prosjektet, analyserer betydningen av Forsvarets oppbygging for det lokale næringslivet, og utforsker hvilken rolle prosjektet videre kan spille i den økende betydningen av militær oppbygging og tettere nordisk samarbeid i Nord-Norge.

Det er NORCE (Norwegian Research Centre) som gjennomfører evalueringsstudiet.

Viktig innsats for Forsvaret

– Det er viktig for regjeringen at Forsvarets anskaffelser gir ringvirkninger for lokalsamfunnene. Vi er opptatt av at offentlige anskaffelser utformes slik at små og mellomstore bedrifter lokalt og regionalt kan delta i konkurransen, forklarer Anne Marie Aanerud, statssekretær for Forsvarsdepartementet.

Hun fortsetter med å fortelle at man er inne i en tid der Forsvaret skal vokse og styrke sin posisjon i Nord-Norge.

– Da er det viktig at Forsvaret bidrar til å opprettholde næringsliv, aktivitet og bosetting i lokalsamfunnene som avdelingene ligger i. Det vil både styrke forsvarsevnen og vår totale samfunnsberedskap, avslutter statssekretæren.

Praktisk informasjon

Påmelding er nødvendig. Alle som ønsker å delta må melde seg på her innen søndag 21. januar.

Hovedutvalgsleder Raymond Robertsen ønsker velkommen før Aanerud holder innledning. Det blir en kort introduksjon av Prosjekt Leverandørutvikling Forsvaret bakgrunn før rapport fra evalueringsstudiet blir presentert av NORCE. Etter lanseringen blir det diskusjonspanel/paneldebatt med tid for spørsmål fra salen.