FOT-ruter: Trøndelag, Nordland og Finnmark: Rutealternativene er uakseptable

Fylkeskommunene i Trøndelag, Nordland og Finnmark, vil ikke velge mellom de ruteforslagene Widerøe har presentert for FOT-rutene. Årsaken er at alle tilbudene oppfattes å være altfor dårlige både for folk og næringsliv. 

Mann i dress og med fylkesordfører-kjede står på talerstol og taler til publikum - Klikk for stort bildeIkke fornøyd: Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H), sammen med Trøndelag og Nordland fylke reagerer på forslaget til nye FOT-ruter Karoline Sørensen Brandtzæg/FFK

– Rutene vi blir presentert for svarer på ingen måte på de behovene folk i distriktene har, enten de skal på jobb, reise privat eller av andre årsaker. Dette er ikke godt nok, rett og slett. Mens vi er opptatt av utvikling, gir dette følelsen av å bli tatt bakover i tid. Det er overhodet ikke akseptabelt, sier Hans-Jacob Bønå (H), fylkesordfører i Finnmark.

– Ikke godt nok

Widerøe har for enkelte FOT-ruter levert flere forslag til ruter som fylkeskommunene er bedt om å velge mellom. Widerøe sine tilbud er innenfor de rammene staten har gitt, men ingen av forslagene er gode nok mener fylkesordfører for Finnmark Hans-Jacob Bønå, fylkesvaraordfører i Trøndelag Pål Sæther Eiden og fylkesråd for samferdsel i Nordland Marianne Dobak Kvensjø.

Regjeringen ikke villig

Torsdag i forrige uke var de i et digitalt møte med statssekretæren i Samferdselsdepartementet for å diskutere situasjonen direkte. I møtet kom det ikke frem noe som tyder på at regjeringen er villig til å se på rammene for Widerøe eller på andre måter avhjelpe situasjonen med rutetilbudet i FOT-ordningen. Dermed ble møtet avsluttet uten at det gav noen grunn til optimisme for befolkningen som nå blir rammet av et dårligere flytilbud.

– Dette er ikke godt nok.  Derfor har vi gitt en tydelig tilbakemelding på at vi ønsker bedre frekvens og at flyene skal gå på tidspunkt som er tilpasset behovene vi har. Vi forventer at departementet og Widerøe lytter til våre innspill. Det er positivt at det blir billigere billetter, men vi kan ikke akseptere at vi får et dårligere rutetilbud, sier Marianne Dobak Kvensjø (H), som også er nestleder i fylkesrådet i Nordland.

Lite nytte av tilbudet

– Forslaget til FOT-ruter i Trøndelag er dessverre for dårlig, og bidrar i for liten grad til at næringsliv og folk får nytte av tilbudet. Det er skuffende å erfare at når staten legger mye mer penger i flyrutene så svarer Widerøe med å foreslå et tilbud som vi ikke er tjent med. Nå må noen ta ansvar, sier Pål Sæther Eiden (H) Fylkesvaraordfører og leder i hovedutvalg for samferdsel i Trøndelag.

Felles budskap fra fylkene

Trøndelag, Nordland og Finnmark går nå sammen og har en klar melding til både Widerøe og staten: Dette holder ikke. 
– Det sier svært mye når flere fylker går sammen på denne måten med et felles budskap. Vi har alle hatt gode prosesser med våre kommuner og har også hatt møter med Widerøe. At det er dette vi nå får i retur er svært skuffende. Nå jobber vi videre for at det gripes inn fra beslutningstagerne, slik vi kan få et regionalt flytilbud som bidrar til å løfte distriktene slik både vi og regjeringen har lovet velgerne avslutter Hans Jacob Bønå.