Bønå heiste flagget i historisk øyeblikk

Hans-Jacob Bønå lovde et synlig Finnmark da fylkesoppdelingen ble markert onsdag.

Mann med ordførerkjede rundt halsen ser mot kamera. - Klikk for stort bildeFLAGGET: Hans-Jacob Bønå heiste flagget til topps onsdag morgen. Karoline Sørensen Brandtzæg

Like før klokken 9 onsdag morgen heiste fylkesordfører Hans-Jacob Bønå Finnmark fylkeskommunes flagg til topps. Da hadde det gått fire år siden sist flagget kronet flaggstanga utenfor Fylkeshuset i Vadsø.

Riktignok ble det heist ved det konstituerende fylkestinget i oktober, men dette er første gang etter fylkesoppdelingen.

– Det er et nytt flagg og en ny tid, sier Bønå like etter flaggheisingen.

Markering med kake

En kvinne forsyner seg med et kakestykke. - Klikk for stort bildeMARKERING: Kristin Foosnæs var blant de nær 100 ansatte som møtte opp til markeringen. Karoline Sørensen Brandtzæg

Alle ansatte i Finnmark fylkeskommune var invitert på kaffe og kaker på sine respektive virksomheter for å markere fylkesoppdelingen. De ansatte på Fylkeshuset var samlet i fylkestingssalen onsdag.

I underkant av 100 ansatte møtte opp på markeringen, der det ble servert behørig dekorerte marsipankaker.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Troms på kulturarv, og det vil vi fortsette med. Men handlingsrommet vårt er mye større nå når Finnmark er et eget fylke igjen, og det vil bli bedre tjenester for innbyggerne i fylket, sier Kristin Foosnæs. Hun er seksjonsleder for kulturarv i Finnmark fylkeskommune.

– Vi er verdifulle

To menn heiser et flagg i en flaggstang. - Klikk for stort bildeFYLKESVÅPEN: Onsdag gikk fylkeskommunens flagg til topps utenfor Fylkeshuset. Karoline Sørensen Brandtzæg

Før han heiste flagget til topps, holdt Bønå en tale hvor han trakk fram de enorme mulighetene som finnes i og for Finnmark.

Bønås tale kan sees i sin helhet på denne lenken.​​​​​​​

– Jeg nevnte at Finnmark har betydning – og det på så mange felt: På natur og naturressurser. På leveranser til resten av landet og eksport til store deler av verden. Dette gjør oss verdifull, og det gjør menneskene som bor her verdifull – mer enn noen gang.

Et synlig Finnmark

I sin tale understreket Bønå også at finnmarkingene er avhengig av hverandre og trenger hverandre.

– Jeg kan love alle at nye Finnmark er klar for å synes og høres. Rett og slett fordi det er til det beste for ikke bare dette fylket, mens også landet vårt, sa Bønå videre i sin tale.

Les fylkesordfører Hans-Jacob Bønås tale i sin helhet her:

Godt nytt år, alle sammen!

Kjære alle som er glad i Finnmark!

Innbyggere og ansatte!

Dere er alle sammen viktig for dette flotte fylket vårt. Dere betyr noe – hver dag året rundt. Og det skal dere gjøre i mange, mange år framover. Det å bo, leve og jobbe i Finnmark er viktig for både Finnmark og nasjonen Norge. Ja, kanskje viktigere enn noen gang.

Nå skriver vi 2024 og nær sagt alle vet at Finnmark er tilbake igjen etter fire år med Troms. Mange av oss pleier å ha nyttårsforsetter. Vi sier gjerne at «nytt år betyr nye muligheter». Det tror jeg blir spesielt viktig for nye Finnmark fylkeskommune. Hvorfor det, kan noen spørre.

Det skal jeg prøve å besvare: Jo, jeg nevnte at Finnmark har betydning – og det på så mange felt: På natur og naturressurser. På leveranser til resten av landet og eksport til store deler av verden. Dette gjør oss verdifull, og det gjør menneskene som bor her verdifull – mer enn noen gang. Jeg tenker på dagens innbyggere og nye, svært velkomne, innbyggere. På næringsaktører, både de som vi har i dag, og de som vil komme til Finnmark.

Så lurer nok noen på om gjenoppståtte Finnmark fylkeskommune har nyttårsforsetter. Det er jeg overbevist om at denne organisasjonen har! Først vil jeg si at Finnmark igjen har fått sitt eget fylkesting. 35 representanter fra 12 ulike parti avgjør hvordan vi fordeler våre midler. Det er et tryggere og et nærmere perspektiv for innbyggerne enn det er om vi deler fylkestinget med andre. Det er en bra demokratisk fordel. Det er bra for oss alle, enten du bor i Hasvik i vest eller Pasvik i øst.

Så er jeg sikker på at nye Finnmark er så bevisst på nettopp nytt og nye år og nye anledninger til å bety noe for Finnmark. Ja, jeg vet at fylkeskommunedirektøren og hans ansatte i alle 18 kommunene er veldig opptatt av å se framover. Å møte ansatte som vil noe, som vil yte gode tjenester, og som vil være med på utvikling, det opplever jeg som et sunt og godt tegn. Vi kjenner Finnmark best av alle, det er en positiv kultur jeg liker å se.

Til slutt vil jeg trekke fram at Finnmark både vil og må posisjonere seg i dette lange landet. Og det er av stor betydning i en tid der befolkningsutfordringa er godt synlig, samtidig som nasjonale myndigheter fortsatt ser ut for å prioritere pengebruken særlig i hovedstaden. Jeg mener vi skal bli, og vi må bli, enda bedre til å påvirke Regjering og Storting. Vi må bidra til at dette landet kan ta enda bedre beslutninger.

Jeg kan love alle at nye Finnmark er klar for å synes og høres. Rett og slett fordi det er til det beste for ikke bare dette fylket, mens også landet vårt.

Før jeg går ut og heiser Finnmarks eget flagg, så skal jeg avrunde med å gjenta at vi er så avhengige av hverandre. Ja, jeg vil si som sant er: Vi trenger hverandre.

Lokal og regional innsats skal igjen få betydning for nasjonal innsats!

Takk for oppmerksomheten!