Livet som småbarnsfamilie i tiltakssonen

Før klokken 8 er dusjen tatt, barna påkledd, frokosten inntatt og en osteskive eller to er fortært før man endelig løper ut døren.

En mann og en kvinne klemmer hverandre mens de smiler i kamera. Bildet er tatt innendørs. - Klikk for stort bildeTrine Jennycorn (38) og Baboucarr Sarr (39). Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

Mellom kl. 8 og 16 sitter de begge ved fylkeshuset i Vadsø. Trine er seksjonsleder for Opplæringsavdelingen og Baboucarr er IT-rådgiver ved IT-avdelingen i sentraladministrasjonen. Hun bor i kjente strøk - han er tilflytter.

Trine har mor fra Vadsø og far fra Vardø. 

– Jeg er oppvokst i Oslo, men gått tre av årene på barneskolen i Vadsø. Jeg gikk på ungdomsskolen i Lillestrøm og der var det utrolig hardt ungdomsmiljø som jeg ikke var komfortabel i, derfor valgte jeg å søke meg til Vardø på videregående, forklarer Jennycorn.

Hun minnes tiden i Vardø godt.

– Jeg hadde en fantastisk tid i Vardø, både på skolen og i byen. Fordelen ved å gå på videregående på et lite sted er mange, som for eksempel boutgifter, små avstander. Det er ikke minst mye enklere å bli kjent med folk på mindre steder, sier Jennycorn.

I dag er hun tilbake i Øst-Finnmark, nærmere bestemt Vadsø. Her møttes hun og samboeren Baboucarr. Her lever de det rolige småbarnslivet sammen med Mina og Aida.

– Vadsø har alt det vi ønsker fra Vadsø. Hvis vi ønsker noe annet så reiser vi og får ønsket oppfylt, og så drar vi hjem til stillhet, natur, tid og ro, sier Jennycorn.

Men flytilbudet ble likevel nevnt.

En liten jente sitter på en kjøkkenbenk, en kvinne setter håret hennes opp i strikk. Bildet er tatt innendørs på et kjøkken. - Klikk for stort bildeFlue på veggen en tirsdags morgen hos småbarnsfamilien: mamma Trine Jennycorn og en liten krølltopp på kjøkkenbenken! Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

– Det hadde ikke skadet med en større flyplass med direktefly til Oslo, da kunne mine foreldre besøkt oftere, forteller Sarr.

Et optimistisk statsbudsjett for nordboere

Snart kan Trine og Baboucarr ha Mina og Aida i barnehagen uten kostnader.

– Vi setter pris på den økonomiske friheten vi får med de personrettede tiltakene som nedskriving av studielån og nå gratis barnehage fra høsten 2023. Til høsten er vi begge ferdig med studielån og kan spare barnehagepengene til pensjon i istedenfor! sier Jennycorn.

En mann er på vei ut av boligen sin med to små jenter; døtrene sine. De holder hverandre i hendene. Bildet er tatt på morgenen og det er vinter. - Klikk for stort bildePappas og søsters trygge hånd: pappa Baboucarr Sarr (36) med døtrene Mina (4) og Aida (6) på vei til barnehagen og jobb ved fylkeshuset i Vadsø. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

Ordningen skal tre i kraft fra 1. august 2023.

I slutten av januar møtte fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i Hammerfest for å snakke om tiltakssonen.

Paret forteller at de økonomiske fordelene ikke var direkte utslagsgivende for å flytte opp hit.

– Men det var helt klart en motiverende faktor at man får nedskrevet studielån, forteller Jennycorn.

Også nytt av i år er at avskrivingen av studielånet økes til 30.000 per år.

Den verdifulle tiden

– I Vadsø har vi tid og overskudd. Vi bruker 10-15 minutter hjemmefra til jeg sitter med en kopp kaffe på kontoret. Og da har vi vært innom barnehagen - og noen ganger butikken også! forteller Jennycorn.

En liten jente med ryggsekk rekker opp til en mann som gir henne en osteskive. Bildet er tatt innendørs på et kjøkken. - Klikk for stort bildeFlue på veggen en tirsdags morgen hos småbarnsfamilien: ost er best, ingen protest! Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

De forteller at den korte avstanden gjør at ettermiddagen er lengere her i Finnmark.

– På sommeren liker vi å dra i fjæra på eventyr. Og dette tar oss bare 15 minutter å gå eller to minutter med bil, så vi får god tid på å være sammen og leke, forklarer småbarnsmoren.

Foreldrepermisjon og nye aktiviteter

– Vi er akkurat ferdig med foreldrepermisjon som var en veldig fin tid. Vi hadde en gjeng med foreldre som pleide å møtes 3-4 ganger i uken for forskjellige aktiviteter: babykafé på Vadsø frivilligsentral, klatring i Varangerhallen, babysang hos en av foreldrene, og en del kaffedrikking og kos! forteller Sarr.

Småbarnsfaren har også fått utvidet sitt arsenal av aktiviteter etter å ha flyttet til Vadsø.

– Jeg ha prøvd nye ting som jeg aldri tidligere har tenkt på. Kiting på ski og i sjø, stått på SUP-brett, stått på slalåm i Levi, Finland, klatring, kjørt snøskuter, og vært på telttur og hatt det moro, ikke minst fisket fra båt! forteller Sarr.

En jente ser på en kvinne, de står begge foran speilet i en gang og smører ansiktskrem i ansiktet. - Klikk for stort bildeFlue på veggen en tirsdags morgen hos småbarnsfamilien: viktig med god fuktighetskrem om vinteren! Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

...og hva ville de gjort på en date om de fikk barnefri?

– Vi er ikke veldig bortskjemt med barnefri, men å få dra på en konsert, eller et teaterstykke sammen var noe som vi likte å gjøre før vi fikk barn. Så vi hadde vel gjort noe slikt, sier Sarr.

Den lave terskelen

De verdsetter også de små forholdene som stikker seg ut fra andre boplasser.

– Det er så fint å bare stikke hodet innom kjente for en kaffe og en prat. Man møter kjente fjes på mange forskjellige arenaer. Og veien er kort for å bli kjent med nye folk - bli invitert på en skutertur for eksempel! forklarer Sarr.
 

– Friheten og tempoet her er helt perfekt oss, konkluderer paret.

 

Fakta om de personrettede tiltakene i tiltakssonen

  • Nedskriving av studielån med inntil 20 prosent av opprinnelig lånegrunnlag, avgrenset oppad til til 30.000 kr. per år. Du må bo i tiltakssonen sammenhengende i 12 måneder for å få redusert gjelden din. Les mer om nedskriving av studielån på Lånekassen sine nettsider.
  • Ettergivelse av studielån for kvalifiserte grunnskolelærere som jobber i Finnmark og Nord-Troms. Grunnskolelærere kan få slettet ytterligere 20.000 kr. Du finner mer informasjon om ettergivelse av studielån til lærere på Lånekassen sine nettsider.
  • Husholdninger i tiltakssonen er fritatt elavgiften, på 19 øre på sommeren og 11 øre på vinteren
  • Elektrisk kraft som leveres husholdninger og offentlig forvaltning i tiltakssonen er fritatt for el-avgift. For all næringsvirksomhet i tiltakssonen er det redusert avgift for kraft som leveres. Det er heller ikke merverdiavgift på strøm levert i dette området.
  • Reduksjon i personbeskatningen

Det gjelder særskilte regler for skatt på alminnelig inntekt for skatteytere i Finnmark og Nord-Troms. Det er lavere enn resten av landet. Det gis et skattefradrag på alminnelig inntekt på ca. 20.000 kr.

Les mer om tiltakssonen

Denne aktuelt-saken er tidligere publisert på Troms og Finnmark fylkeskommunes nettsider.