Et ekte norsk eventyr!

Jørgen Mathias D. Sollie (27) fra Drammen valgte Sør-Varanger etter endte masterstudier. I dag er han politisk sekretær i kommunen.  

Mann sitter foran en kontorpult og skriver på et ark - Klikk for stort bilde

– Jeg ønsket meg et ekte norsk eventyr, og det har jeg fått, sier han.  

I 2021 søkte Sollie på en sommerjobb innenfor tiltakssonen, hvor han måtte utdype hvorfor ønsket å tilbringe sommeren nordpå. Arbeidet med søknaden plantet et lite frø hos Sollie.   

– Jeg fikk inntrykk av at Nord-Troms og Finnmark var et kult sted å bo.  

Under studiene i statsvitenskap tok Sollie flere fag i internasjonal politikk og offentlig forvaltning, og ble interessert i den samiske og nordnorske kulturen.  

– Nord-Troms og Finnmark er politisk aktuelt. Vi er nært på krigen mellom Russland og Ukraina, og nasjonale spenninger som Fosenaksjonen. Jeg ville teste meg selv, og fordype meg i fagområdene jeg interesserer meg for. Derfor falt valget på Kirkenes.  

– Folk rundt meg syntes jeg var spik spenna gæren  

Sollie legger ikke skjul på at folk reagerte da han tok valget om å flytte nordover.  

– Folk rundt meg syntes jeg var spik spenna gæren! Men jo mer folk var skeptiske, jo mer fikk jeg lyst. Jeg er ambisiøs, og ønsket meg noe nytt. Dessuten legger de økonomiske insentivene til rette for at det er fordelaktig å bo her, så da ble det flere argumenter for enn imot.  

Han beskriver den første tiden som spennende, og litt tung.  

– Jeg flyttet i begynnelsen av mørketiden, så det var litt av en overgang. Når februar kom og sola var tilbake, så innså jeg at jeg ikke visste hvordan naturen i området så ut. Samtidig ble de første månedene en fin tid ettersom jeg ble kjent med mange varme og gjestmilde folk. 

Sollie har jobbet aktivt med å bygge opp et relevant nettverk gjennom kanonballklubb, kor og skytterlaget. Han har møtt flere jevnaldrende gjennom Sør-Varanger UNG, som er en møteplass for unge voksne i og med tilknytning til Sør-Varanger. 

– Jeg har virkelig fått kjenne på den nordnorske gjestfriheten.    

Opplever mindre stress 

Sollie opplever mindre stress i Finnmark enn hva han er vandt til fra tidligere.  

– Tiden beveger seg mer behagelig her. Her må man ikke skynde seg for å rekke avtaler på samme måte som lenger sør. Alt går veldig smidig, det er lite trafikk og greie gåavstander. Det blir ikke den samme tidsklemma i hverdagen.  

Under studietiden var Sollie frivillig og engasjert i flere studentorganisasjoner. Han opplever at han har fått tatt med seg «studenthverdagen» inn i arbeidslivet. 

Mann står ute i snøen foran flaggstenger - Klikk for stort bilde

–  På samme måte har jeg mulighet til å bruke tiden min på det jeg liker og engasjerer meg i nå. Jeg synger i kor, leser, går ut med venner og drar på turer. Og jeg har att på til tid til å prøve ut nye aktiviteter.  

– Det er færre ting som krever oppmerksomhet her oppe. Tidsklemma eksisterer ikke på samme måte som jeg har vært vandt til fra tidligere. Jeg føler aldri at jeg forvalter tiden min dårlig, som jeg kunne kjenne på før.  

Et ekte norsk eventyr! 

Sollie beskriver en «kom når det passer»-mentalitet hos dem rundt seg. Man må ikke på død og liv være et sted på et gitt klokkeslett, som mange av oss er kjent med fra de større byene. 

– Jeg finner roen her. 

Sollie tror at mange tror det er mye skumlere enn hva det er å flytte så langt nord. Det avkrefter han.  

– Vi har stort sett de samme tilbudene de har lenger sør, bare i mindre skala. Vi har et teater, en kino, idrettsklubber og festivaler. Og er det ikke noe som skjer i Kirkenes, kan man alltids ta en tur til Vadsø, Vardø eller Bugøynes. Det er absolutt ikke dødt her slik mange tror. Det er bare at det er roligere.

Les mer om MERtid