På fylkestingets siste dag ble seks uttalelser behandlet. Tre ble vedtatt, to ble det ikke votert over, jf. reglementet og en falt. Her følger først de tre som ble vedtatt:
Gratis HPV-vaksine til ALLE i Finnmark
Tre uttalelser ble vedtatt under fylkestinget.
Chand Deep Kardey/FFK
Hvert år rammes altfor mange av kreft forårsaket av HPV-viruset. Men det trenger ikke være slik! Vi har allerede en trygg og effektiv vaksine som kan forebygge kreft – likevel er det mange som ikke har tilgang fordi de må betale selv. Det vil vi gjøre noe med!
Helse skal ikke være et spørsmål om lommeboka di. Forebygging er nøkkelen til en bedre folkehelse og mindre press på helsetjenestene. Derfor mener vi at ALLE i Finnmark skal få gratis HPV-vaksine – uansett alder! Vi ber fylkestinget i Finnmark ta ansvar og:
- Sikre at alle innbyggere får tilbud om gratis HPV-vaksine
- Jobbe for støtte fra staten for å finansiere tiltaket
- Gi folk den informasjonen de trenger for å ta et godt valg for helsa si Ved å tilby gratis HPV-vaksine til alle innbyggere kan Finnmark bli et foregangsfylke i arbeidet med å redusere forekomsten av HPV-relaterte kreftformer og sikre en bedre folkehelse for fremtiden.
Fordeling av urfolksvederlag i ny minerallov
I forslaget til ny minerallov foreslås det at tiltakshaver skal betale et årlig urfolksvederlag ved utvinning av statens mineraler i tradisjonelle samiske områder. Dette vederlaget fastsettes på grunnlag av verdien av utvunnet mineral. I regjeringens utkast til Utkast til prop. L ny minerallov (kap. 6, utvalgte lovbestemmelser med tilhørende særmerknader, underkapittel «Erstatning og vederlag i tradisjonelle samiske områder», (Dokument 25/4686 - Ny minerallov - Utkast til lovproposisjon - Sametinget) kommer det frem at regjeringen vil fordele urfolksvederlaget 75% til berørte reindriftssiidaer og 25% til andre samer.
Finnmark fylkesting minner om at minerallovutvalget selv definerte urfolksvederlaget på denne måten; «(…) skal urfolket, i den grad det er mulig, ha del i nytteverdien av mineralvirksomheten. Et generelt urfolksvederlag kan etter utvalgets oppfatning bidra til å bøte på situasjonen der urfolket kan lide ikke-økonomiske tap som følge av mineralvirksomhet, men der det ikke er grunnlag for å gi erstatning med de strenge kravene til adekvans og årsakssammenheng som er knyttet til erstatning etter norsk rett.»
Finnmark fylkesting mener det er naturlig at et eventuelt urfolksvederlag skal kompensere for ikke økonomiske tap ettersom de som er direkte berørt vil kunne bevise økonomiske tap og få erstatning for sine tap. Reindriftsnæringen vil kunne fremlegge dokumentasjon for økonomiske tap ved mineralvirksomhet i beiteområder. Det er derimot lokalbefolkningen, inkludert den bofaste samiske befolkningen, som vil lide ikke-økonomiske tap uten grunnlag for erstatning, i form av tap av evt. utmarksområder, natur og kultur, og det er denne delen av den samiske befolkningen som bør kompenseres gjennom denne ordningen.
Finnmark fylkesting mener Regjeringen med lovforslaget legger opp til at man ytterligere øker skjevheten internt i det samiske folket og gir grobunn for mer konflikt mellom reindriftsnæringen og den øvrige samiske befolkning. Ikke bare øker dette konfliktnivået internt i det samiske samfunnet, men dette vil også gjøre lokalbefolkningen mindre positiv til mineralvirksomhet. Regjeringens forslag kan ikke defineres som et forsonende tiltak.
Finnmark fylkesting mener det er mest rettferdig at et eventuelt urfolksvederlag i sin helhet går til lokalsamfunnene for å ivareta den bofaste samiske kulturen. Reindriftsnæringen har allerede adgang til private avtaler og rett til erstatning fra mineralvirksomhet, mens lokalbefolkningen ikke har noen slike rettigheter. Ved å ikke tildele reindrifta 75% vil man også unngå at reindrifta i forhandlinger blir møtt med at de allerede er sikret inntekter gjennom urfolksvederlaget.
Øke sikkerheten i fartøygruppen under 11-meter
Arbeid sjarkfiskere utfører til sjøs, er av høy risiko. Nyheter om fiskere som omkommer etter fall over bord fra enmannssjarker bekrefter denne risikoen. Fartøy på 6,00-10.99 meter i åpen gruppe opereres ofte som enmannsfartøy på grunn av at kvotene ikke er tilstrekkelige til å lønne et mannskap. For å øke sikkerheten ombord i fartøy som opererer som enmannsfartøy foreslår Finnmark fylkesting at det innføres en mannskapskvote. Kvoten må være søkbar for fiskere med bekreftet arbeidskontrakt på et fartøy på 6,00-10.99 meter i åpen gruppe. Det avsettes en andel av totalkvoten som tas fra toppen, på samme vis som åpen-gruppe-kvoten, med tilstrekkelig størrelse til å dekke behovet i åpen gruppe. Ubrukt kvote refordeles til åpen gruppe på et gitt tidspunkt i løpet av året. Dette vil bidra til å øke sikkerheten i fartøygruppen, samtidig som det kan være positivt for rekrutteringen til fiskeryrket. Finnmark fylkeskommune ber også om at regler for samfiske bør sees på som en del av sikkerheten i fartøygruppen.
Ikke stemt over
To uttalelser, «Stans av elektrifisering av Melkøya» og «Finnmark fylkesting ber Stortinget stoppe elektrifiseringen av Melkøya med strøm fra land» ble det ikke votert over da 1/3 av fylkestinget motsatte seg votering av uttalelsen.
Uttalelsen «Vi skal slå ring om reindrifta og reinens leveområder» falt.
Alle saker og vedtak til fylkestinget 18.–19. mars finner du i OpenGov