Stian er ikke i tvil: – Vil anbefale alle å melde sin interesse

Dagene i Berlin ga en unik opplevelse ned nye impulser og nye bekjentskaper.

En mann med kort, blondt hår står med armene i kors og smiler. Han har en svart t-skjorte med logoen til Qvænbrygg. Han står foran et grønt landskap, med sjø og fjell i bakgrunnen. Himmelen er oransje. - Klikk for stort bildeDELTOK: Stian Feldt Didriksen i Qvænbrygg oppfordrer andre til å gripe sjansen til å delta på Grüne Woche. Privat

 

Ølprodusenten Qvænbrygg, med Stian Feldt Didriksen i spissen, var såpass høye og mørke at de tok med seg tysk øl fra Finnmark til Berlin, da de tidligere i år deltok på verdens største mat- og landbruksmesse, Grüne Woche.

Ølet brygget på arktisk vann ble fort en snakkis i Tyskland.

– Det arktiske har en mye høyere verdi enn vi tror selv, sier Didriksen og fortsetter:

– Vi tror Finnmark og Arktis er kaldt og mørkt og midnattssol, men vi har noe som er unikt. Vi må slutte å stå med lua i hånda. Utenfor landegrensene har Arktis og Nord-Norge en status som er mye større enn vi tror.

Ny kunde

Produktene til ølprodusenten i Vadsø vakte oppmerksomhet i messegangene i den tyske hovedstaden. Det kastet av seg.

– Blant annet har en importør fra Nederland bestilt en stor portefølje av vårt øl, og er veldig interessert i videre samarbeid, sier Didriksen.

Han tror den uformelle settingen på messa er en av suksessfaktorene. Nå vil han oppfordre andre bedrifter til å melde sin interesse for å delta på Grüne Woche 17.-26. januar 2025.

To menn smiler til kamera. Mannen til høyre holder et ølglass. - Klikk for stort bildeMESSE: Stian Feldt Didriksen fikk besøk av landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) på messa i januar i år. Karoline Almås Sørensen

– Jeg vil absolutt anbefale alle til å melde sin interesse, og man må ikke takke nei hvis man får tilbud om å delta, sier Didriksen.

Viktig markedsføring

Fristen går ut 4. august, og du kan foreslå deg selv. 

– Hvis du er en liten bedrift og skal kjøpe markedsføring i hele Europa, tror jeg det vil koste mye mer enn å delta på Grüne Woche, sier bedriftseieren.

Og selv om man ikke skulle sitte igjen med kroner og ører på kort sikt, er han ikke i tvil om at man har mye igjen for deltagelsen. 2024 var det andre året hvor Qvænbrygg deltok på messen.

– I praksis skal du selge og promotere Nord-Norge som region, ikke egne produkter. Det vil si at du også blant annet får prate om kongekrabbe, tørkakjøtt og gin, som du lærer mye om, sier Didriksen.

Nye impulser

Han trekker frem det gode samarbeidet på den nordnorske fellesstanden. Det har gjort at Didriksen har fått nye impulser, et større nettverk og kontakter å samarbeide med også etter hjemkomst.

– Alle ønsker å gjøre sitt beste og dra i samme retning, og da blir det superbra, sier Didriksen. Qvænbrygg har selv tatt inn produkter i sin butikk fra andre deltagere på Grüne Woche.

To menn i kofte sitter ved siden av en mann i dress. - Klikk for stort bildeBESØK: Mikkel Isak Eira (H) var Finnmark fylkeskommunes offisielle representant i Berlin. Her sammen med fylkestingspolitiker i Troms, Håkon Vahl (H), og Ailu Utsi i Davvi Siida. Karoline Almås Sørensen

Finnmark, Nord-Norge og Norge deltar på Grüne Woche 2025 for å utvikle Norge som anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet.

Samarbeid i nord

Det er prosjektet «Felles Nord-Norsk deltagelse på IGW» – bestående av Finnmark, Troms og Nordland fylkeskommuner, Innovasjon Norge og Sametinget – som står bak finansieringen av prosjektet.

Også Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Statsforvalteren i Nordland og Nord-Norsk Reiseliv AS deltar som fullverdige partnere.

Vi velger ut omtrent 23 bedrifter hjemmehørende i Finnmark, Troms og Nordland som får delta.

Matbedrifter som foreslås, må ha godkjenning for salg i utlandet. For kjøtt og melkeprodusenter, betyr dette godkjent EFTA-nummer. Reiselivsbedriftene må gjerne ha utgangspunkt i en landbrukseiendom.