Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (t.h.) nevnte lavere skatt i Finnmark i paneldebatt med f.v.: Andreas Haugen i Avju Solutions, statsminister Jonas Gahr Støre, konferanseleder Siri Lill Mannes, Sparebank! Nord-Norge-sjef, Sør-Varangers ordfører Magnus Mæland.
Foto: Trond Magne Henriksen
Dette var avslutningsordene i fylkesordfører Hans-Jacob Bønås åpningstale ved Kirkeneskonferansen som foregår 21. og 22. mai. Konferansen samler ca 300 deltakere der temaet er hvordan navigere i en geopolitisk verden. Statsminister Støre, fiskeriministeren, og en rekke ambassadører og andre fikk høre om både utfordringer og muligheter særlig i Øst-Finnmark.
Støre nevnte andre verdenskrig
Statsministeren kom i sitt innlegg inn på historiefortellinga om den andre verdenskrigen. Han snakket om krigssituasjonen i Ukraina, og selvsagt nordområdenes betydning. - Vi står i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, sa han.
Cecilie Wickstrøm Johansen og Natalia Karlsen er på konferansen, og fylkesvaraordfører Heidi Holmgren bak.
Trond Magne Henriksen
Finnmark fylkeskommune har bidratt med 200 000 kroner til gjennomføringa av konferansen, og har sittet i programkomiteen. Også fylkesutvalgets politikere og administrasjonen deltar. (PS: Artikkelen oppdateres).
Finnmarksskatt
I den første paneldebatten ble fylkestingets vedtak om innføring av en egen finnmarksskatt tatt opp, framført av Bønå. Også Sør-Varangers ordfører støttet dette. Statsministeren kommenterte blant annet at han så for seg stabil skatt og trakk heller fram ordningene i tiltakssonen.
Hovedutvalgsleder Raymond Robertsen.
Trond Magne Henriksen
I en annen paneldebatt som handlet om nærings- og samfunnsutvikling i nord, trakk også fylkestingsrepresentant og hovedutvalgsleder Raymond Robertsen fram finnmarksskatt.
-Vi blir fattigere uten flere innbyggere, sa han og nevnte at effektiv sikkerhetspolitikk i Norge gir robuste lokalsamfunn. Disse er avskrekkende i seg sjøl, sa han.
-Jeg tror ingen regjering vil innføre finnmarksskatt, sa fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss - forøvrig gammel klassekamerat av Robertsen, begge fra Hammerfest.
Fylkesordførerens tale
Statsminister, ambassadører, ordførere og dere alle sammen!
Velkommen til Finnmark og Kirkeneskonferansen. I løpet av disse dagene, håper jeg dere finner mye interessant både på og utenfor programmet. Kirkeneskonferansen er også en møteplass utenfor konferansesalen, der man kan knytte nye kontakter, ta opp eldre tråder, og kanskje finne nye perspektiver og løsninger. Mitt håp er at det skjer mye av det disse dagene.
Finnmark er stort, og det er grensefylket til Russland. Det vet alle. Derfor er det ekstra bekymringsfullt at den demografiske utviklingen i Finnmark går i gal retning. Enten man bor i Vardø eller Oslo kan det få svært negative konsekvenser for suverenitetshevdelsen i grenseområdene, dersom trenden fortsetter og Finnmark avfolkes. Dette er det bred enighet om og noe som har vært og blir diskutert forløpende.
Helt siden Russlands angrep på Ukraina har det ikke manglet på storfine besøk sørfra som har kommet for å ta den alvorlige situasjonen i øyensyn. Møter mellom sentrale myndigheter og lokale og regionale politikere og næringsliv har vært mange.
Løsningene finnes. Vi som bor her, har skoene på. Vi har lagt alle våre aksjer i å skape trygge, gode liv og gode karrierer for oss selv og våre kjære her i Finnmark.
For oss er Finnmarks framtid noe vi har fremme i pannebrasken fra vi står opp om morgenen til vi legger oss om kvelden. Vi har gode forslag til løsninger.
Vi står i dag i Kirkenes i Sør-Varanger. En av de som kommunene som er hardest rammet av den nye virkeligheten. Jeg er glad for at vi møtes her. Møter ansikt til ansikt kan aldri bli galt.
Vi må imidlertid vokte oss vel for å få et for stort fokus på problematisering og veiing for og imot, som bruker opp tid som burde gått til handling. Når det raser sammen så er det bare handling som duger. Når naboene pakker og drar, butikkene legges ned og huset ikke lenger er mulig å få solgt, så er nesten alle tiltak bedre enn ingen. Så kan vi heller i ettertid evaluere om det gav den virkningen vi håpet på. Den tankegangen ønsker jeg å spille inn i dag. Fordi krisen er et faktum. Vi må gjøre noe nå, tiden for nye, endeløse utredninger må være forbi.
Jeg håper derfor at når vi skilles i morgen ettermiddag, så er det med en helt klar forståelse av at nå skal det skje noe. Enten det er kraft, Finnmarksskatten, eller andre gode tiltak som for eksempel flyruter og flypriser i fylket vårt - eller noe helt annet. Men noe må skje.
Med den formaningen ønsker jeg alle hjertelig velkommen til Kirkeneskonferansen. Vi er glade for at dere er her!