Økt interesse for yrkesfag og studieforberedende

Søknadsfristen for videregående opplæring var mandag 3. mars. Søkertallene har økt betydelig siden i fjor.

Ung gutt som skrur på undersiden av en bil. Bilen er hevet med løftebukk.  - Klikk for stort bildeYrkesmesterskap i teknologi og industrifag Chand Deep Kardey

Søknadsfrist til videregående opplæring er normalt 1. mars. Men siden 1. mars i år havnet på en lørdag, var søknadsportalen åpen ut mandag 3. mars.

Totalt antall søkere med ungdomsrett er 2347. Dette er 280 flere søkere enn i fjor, da tallet var 2067. Tallene inkluderer både fylkeskommunens egne videregående skoler, og de statlige, samiske videregående skolene i Karasjok og Kautokeino.

Av de 2347 søkerne med ungdomsrett, har 974 søkt seg til studieforberedende tilbud (114 av disse til påbygg, mot 71 i fjor). Dette er 101 flere enn i året før. Til yrkesfaglige tilbud er det 1337 som har dette som sitt øverste ønske, noe som er 184 flere søkere enn i fjor.

I tillegg er det 36 søkere til forberedende år for minoritetsspråklige. Dette tallet vil øke ettersom inntakskontoret har mange søknadsskjemaer som skal registreres manuelt, samt at vi venter på eventuell dokumentasjon på skolegang fra søkerne.

Dette betyr at 58,5 % av søkerne ønsker seg til yrkesfag (inkludert forberedende år for minoritetsspråklige), mens 41,5 % av søkerne ønsker seg til studieforberedende.

Seksjonsleder ved skoleseksjonen, Carl Philip Wahlberg Lund, er fornøyd med søkertallene:

–Vi vet fra fremskrivninger av elevtall at 2025 er et toppår for antall avgangselever fra grunnskolene i Finnmark. I tillegg har vi søknader fra både nylig ankomne minoritetsspråklige elever og fra minoritetsspråklige elever som allerede har gått minst ett år i våre videregående skoler. Det er derfor vi nå ser 280 flere søkere enn i fjor. For skolene er det gledelig med flere søkere, og fylkeskommunen setter nå i gang arbeidet med å analysere søkertallene og vurdere hvilke tilbud som startes opp til høsten og hvor mange klasser det blir av hvert tilbud.

Tallene vil justeres fremover

Merk at tallene er et øyeblikksbilde per 4. mars 2025. Fylkeskommunen etterregistrerer fremdeles søknader og tallene vil endre seg, spesielt for flyktninger som har rett på videregående opplæring, da kommunene bosetter flyktninger fortløpende.

Fordeling av søkere per utdanningsprogram

Søkere med ungdomsrett fordeler seg slik på de ulike utdanningsprogrammene på de fylkeskommunale og de statlige samiske videregående skolene:

UtdanningsprogramAntall 1. ønskesøkere
Studiespesialisering707
Teknologi- og industrifag358
Elektro og datateknologi236
Helse- og oppvekstfag279
Bygg- og anleggsteknikk119
Naturbruk134
Idrettsfag99
Påbygging114
Restaurant- og matfag87
Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign50
Innføringstilbud for minoritetsspråklige36
IT og medieproduksjon44
Musikk, dans og drama27
Medier og kommunikasjon13
Salg, service og reiseliv30
Håndverk, design og produktutvikling4

 

Fordeling av søkere per skole

Videre fordeler søkere med ungdomsrett seg på skolene slik:

SkoleAntall 1. ønskesøkere
Alta videregående skole811
Kirkenes videregående skole426
Hammerfest videregående skole342
Vadsø videregående skole170
Nordkapp videregående skole149
Lakselv videregående skole132
Vardø videregående skole62
Tana videregående skole35
LOSA-LEBESBY10
LOSA-BÅTSFJORD18
LOSA-BERLEVÅG5
LOSA-MÅSØY11
LOSA-TANA5
LOSA-VARDØ0
LOSA-ALTA15
LOSA-GAMVIK1
LOSA-HASVIK0
LOSA-LOPPA0
Samisk vgs. Karasjok81
Samisk vgs. og reindriftsskole Kautokeino74

 

Søknader kan ikke endres etter søknadsfrist

Søkere ikke lenger kan endre sin søknad etter fristene 1. februar og 1. mars. Dersom det foreligger tungtveiende grunner vil fylkeskommunen likevel kunne vurdere en søknad om endring.

Endringen gir fylkeskommunen bedre tid til å planlegge skoletilbudene for kommende skoleår, samt at det gir skolene bedre tid til å tilpasse seg tilbudene som starter opp til høsten.