Lærere og elever i Finnmark kan reise ut med Erasmus+

Nå åpner det seg nye muligheter for elever, lærlinger og ansatte i videregående skoler til å lære, jobbe og samarbeide på tvers av landegrenser. 

En man i blå jakke og en man i rød skjorte med skjegg - Klikk for stort bildeFylkeskommunens Erasmus+-koordinatorer Bjørn Inge Andreassen og Carl Philip Wahlberg Lund står klare til å hjelpe skolene i gang med utveksling og samarbeid. Carl Philip Wahlberg Lund

Finnmark fylkeskommune fikk våren 2025 Erasmus+-akkreditering for yrkesfaglig utdanning og praksis 2025/2026. Dette betyr at fylkeskommunen oppfyller kvalitetskravene for deltakelse og kan starte flere internasjonale samarbeidsprosjekter.

Det er tildelt 97 170 euro til Erasmus+-prosjekter, noe som gir skolene økonomisk støtte til utvekslinger og samarbeid med andre land. Alle skolene kan kontakte Erasmus+-koordinatorene for hjelp til å komme i gang.

Fylkeskommunen har tre satsningsområder gjennom Erasmus+-akkrediteringen:

  1. Identitet, kulturforståelse og kulturkunnskap
  2. Profesjonell utvikling og innovasjon
  3. Bærekraft, klima og det grønne skiftet

 

– Akkrediteringen betyr at alle våre skoler nå er forhåndsgodkjente for deltakelse i de ulike ordningene i Erasmus+-programmet, slik som mobilitet for elever og jobbskygging for ansatte, sier Bjørn Inge Andreassen og Carl Philip Wahlberg Lund, som er fylkeskommunens koordinatorer for Erasmus+.

Utvikling i fag og forståelse for nye kulturer

Med Erasmus+-akkrediteringen kan yrkesfagelever og lærlinger i Finnmark reise ut for å utvikle kunnskap og ferdigheter innen faget sitt – i et annet land og i en ny kultur. Oppholdene varer som regel i flere dager og inneholder felles læringsaktiviteter med deltakere fra ulike land.

Også ansatte får mulighet til faglig utvikling gjennom såkalt jobbskygging, hvor de kan følge kolleger i andre land som jobber med det samme som dem.

Ordningen er ekstra verdifull for Finnmark, hvor lange reiser ofte gjør slike tiltak krevende. Med økonomisk støtte fra Erasmus+ kan flere elever, lærlinger og ansatte delta. På sikt ønsker fylkeskommunen også å inkludere de studieforberedende utdanningsprogrammene i ordningen.

Vil styrke verdensforståelsen  

Finnmark har både globale og lokale muligheter og utfordringer, og vi ser for oss at samarbeid med andre land med deres muligheter og utfordringer vil gi alle involverte en styrket forståelse av verden rundt oss – fra vårt eget hjemsted og ut.