Gaup om tildelingen: – Nøkkelen til at filmen kan bli virkelighet

Finnmark fylkesting støtter Nils Gaups prosjekt med tre millioner kroner. Det tror han er avgjørende.

En mann med kort, grått hår smiler til kamera. Gresset er grønt og trærne har ikke blader. - Klikk for stort bildeREGISSØR: Nils Gaup var fornøyd etter fylkestingets vedtak tirsdag. Karoline Almås Sørensen

Da fylkestinget i Finnmark møttes tirsdag, vedtok politikerne å støtte forprosjektet til Nils Gaups film, Finnmark i flammer, med tre millioner kroner.

På tilskuerbenken satt den anerkjente filmskaperen selv.

– Jeg er veldig glad for at Finnmark fylkesting er der når vi trenger dem som mest. Dette tror jeg er nøkkelen til at filmen kan bli virkelighet, sier Gaup.

Viktig samarbeidspartner

Bakgrunnen for uttalelsen er, ifølge filmskaperen selv, at filmprosjektet ikke blir truffet av de store søknadsordningene.

Dermed kan tildelingen fra Finnmark fylkeskommune være avgjørende for filmen, som han anslår å koste 80 millioner kroner.

– At Finnmark fylkeskommune har investert, er den viktigste bjellesauen vi har. Allerede nå kan vi si at vi har Finnmark fylke med oss, sier Gaup og fortsetter:

– Det gjør at vi allerede i dag kan starte med å finne ytterligere tre millioner kroner til forprosjektet. Det mener vi at vi skal få til i løpet av veldig kort tid.

Fullfinansiert

Jobben med å finne flere investorer startet umiddelbart etter vedtaket i fylkestinget tirsdag.

Samme kveld kunne Gaup fortelle at de hadde lykkes med å fullfinansiere forprosjektet – kun tre timer etter fylkestingets vedtak.

– Hadde vi ikke hatt vedtaket i dag, ville vi ikke ha klart det. Hvis vi hadde brukt 14 år – slik vi gjorde på Sulis – ville jeg som 80 år gammel mann ikke hatt så mye energi som kreves av en spillefilm som dette, sier regissøren fra Kautokeino.

Filmprosjektet har med andre ord fått litt av et startskudd.

To menn sitter med siden til kamera. Den ene mannen har kort, hvitt hår. Den andre mannen har kort, grått hår. - Klikk for stort bildeFYLKESTING: Nils Gaup fulgte fylkestinget i Vadsø sammen med investor Benn Eidissen denne uka. Karoline Almås Sørensen

Vedtak

Fylkestingets vedtak sier at tildelingen er engangsstøtte som ikke utbetales før forprosjektet er fullfinansiert.

Videre gis fylkeskommunedirektøren fullmakt til å legge inn vilkår som sikrer gjennomføringen av hovedprosjektet.

Saken og fylkestingets vedtak kan leses i sin helhet her.

Finnmark i flammer handler om krigen i Finnmark – blant annet om partisanenes historie, og norske jenter og tyske soldater som forelsker seg i hverandre. Filmens klimaks er nedbrenningen av Finnmark.

– Det er flere ting med krigen som er vanskelig å forstå, men viktig å fortelle, sier Gaup.

Vil filme i Finnmark

At Finnmark fylkeskommune støtter filmen på et så tidlig tidspunkt, mener regissøren gjør det lettere å hele veien si at filmen må spilles inn i Finnmark i stedet for i et lavkostland.

– Fylkestinget forventer at pengene som investeres i filmen, blir brukt i Finnmark. Det er veldig viktig for meg også, sier Gaup. Han mener at det ikke finnes bedre kulisser enn Øst-Finnmark for akkurat denne filmen.

En mann uten hår og med grått skjegg smiler til kamera. Han har på seg en grå dressjakke, lilla skjorte og lillamønstret vest. - Klikk for stort bildeVIKTIG: Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå støtter filmprosjektet, som han mener forteller en viktig historie. Karoline Almås Sørensen

– Naturen her er bare helt rå. Tenk på Berlevåg og Hamningberg – det finner du ikke noen andre steder i verden. Det vil jeg bruke for alt det er verdt i denne filmen.

Filmen er planlagt satt opp på kino i 2026.

Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) har stor tro på filmprosjektet, og peker på at mange historier fra Finnmark er underkommunisert.

Et mørkt kapittel

– Dette handler om oss – finnmarkingene – og et mørkt kapittel i vår historie. Historien fortjener å bli fortalt, for den forteller mye om finnmarkinger, og kan kanskje også forklare hvem vi er i dag, sier Bønå.

Han ser på det som en gave fra Finnmark fylkeskommune til finnmarkinger og andre som er glad i Finnmark.

– Landet vårt ble brent og bombet, og befolkningen tvangsevakuert. Vi vil bidra til at alle får vite hva som skjedde i Finnmark under krigen.

Fylkesordføreren poengterer også hvordan krigen har preget Finnmark i ettertid.

– Alt måtte bygges opp fra grunnen. Det gjør at Finnmark fremdeles preges av mangel på kapital.

Verdig historiefortelling

Fra fylkestingets talerstol trakk politikerne frem verdien av å fortelle historien om krigen i Finnmark.

– Nedbrenningen har satt dype spor. Historien gjentar seg i Europa, og vår historie og våre forfedres historie er spesielt relevant i dag, sa Raymond Robertsen (H). Han er også leder for hovedutvalget for kompetanse.

– Jeg mener at totalpakken er veldig bra, og tror at regissøren vil fortelle historien på en god og verdig måte, sa Robertsen.