Etablerer millionprosjekt: – Nå starter et stort og viktig arbeid

Fylkesutvalget vedtok stor satsing i sitt møte mandag.

En mann i lys skjorte sitter ved et bord. På bordet står to pc-er og møteutstyr. - Klikk for stort bildeMØTE: Fylkesutvalget gjennomførte sitt møte digitalt. Her ved fylkesordfører Hans-Jacob Bønå. Karoline Almås Sørensen/FFK

– Nå starter et stort og viktig arbeid for å prøve og bøte på problemene i fiskeriene i Finnmark, sier fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H).

Det var ingen tvil om at engasjementet var stort da fylkesutvalget i Finnmark mandag samlet seg til ekstraordinært møte.

På agendaen stod kun én sak: Menons rapport med forslag til tiltak for å motvirke fiskerikrisen i Finnmark.

Samlet fylke

– Vi har tenkt at tiltakene skal være så relevant som mulig for et samlet fylke å stå bak, sa Leo Grünfeld i Menon Economics i sin presentasjon.

Grünfeld presenterte rapportens andre del for fylkestinget, før debatt og til slutt votering.

Der vedtok et enstemmig fylkesutvalg blant annet å etablere prosjektet «Team Finnmark», for å bistå og koordinere kommuner, fiskerinæring og øvrig kystnæringsliv i alle kystkommunene i Finnmark.

Millionprosjekt

Det settes i første omgang av drøye 12,4 millioner kroner til prosjektet, som skal vare i to år. Prosjektet skal foreslå og gjennomføre tiltak som avhjelper næringsliv og lokalsamfunn som rammes av krisen.

– Krisen i Kyst-Finnmark kan komme til å påvirke hele Finnmark, og vi må stå sammen i denne jobben, sier Bønå. Fylkesutvalget er styringsgruppe for arbeidet.

Bønå er tydelig på at han også vil se til samarbeid med regjeringen for å redusere konsekvensene av krisen på kysten av Finnmark.

– Det er viktig at alle gode krefter nå står sammen for både fiskeriene og befolkningen i Finnmark, sier Bønå.

Vedtak

Fylkesutvalgets vedtak ønsker også å koble på Innovasjon Norge for å bistå næringslivet i Kyst-Finnmark.

Hele vedtaket kan leses på OpenGov.

Det var i sitt møte for sommeren at fylkesutvalget i Finnmark vedtok å bestille en rapport om hvilke konsekvenser den langvarige kvotenedgangen har for kystkommunene i Finnmark.

Menon Economics leverte i oktober rapporten om det de kalte fiskerikrisen i Finnmark. Den omhandlet kunnskapsstatus og scenarioanalyser ti år fram i tid.

Rapport

Rapporten vurderte også mulige konsekvenser av tiltakene nedfelt i Stortingets kvotemelding, og var svært nedslående lesing.

I slutten av måneden fulgte Menon opp med en rapport som foreslo ulike tiltak for å motvirke konsekvensene av fiskerikrisen.

Det var denne fylkesutvalget behandlet mandag.