Bønå samlet kommunene: – Vi er sterkere hvis vi snakker med én stemme

Optimisme og framtidstro da kommunene møttes i Vadsø.

Mann med mørkt hår og briller smiler til kamera. - Klikk for stort bildeFORNØYD: Ordfører i Sør-Varanger, Magnus Mæland, var fornøyd med dagen. Karoline Sørensen Brandtzæg

Noe av det første Hans-Jacob Bønå (H) gjorde etter å ha blitt valgt som fylkesordfører i Finnmark tidligere i høst, var å invitere fylkets ordførere og kommunedirektører til kommunemøte.

Onsdag var 15 av Finnmarks 18 kommuner representert på Fylkeshuset. Framtid og dialog var temaer som satte sin farge på dagen. Blant dem som hadde tatt turen, var Magnus Mæland (H) fra Sør-Varanger.

– Arrangementet i dag er veldig, veldig bra. Kommunene i Finnmark sitter i samme båt. Vi i Sør-Varanger er avhengig av at både Berlevåg, Lebesby, Hammerfest og Alta lykkes, sier Mæland.

I samme retning

Formålet med møtet var at fylkeskommunen og kommunene skulle møtes og snakke sammen om en felles retning. Stikkord: samarbeid, fellesskap og utvikling.

For ordfører Mæland dreier det seg om å vise mot, utfordre det etablerte og våge å tenke helt nytt.

 – Jeg er glad i å prøve og feile, og å lære av begge deler, sier Mæland. Kommunemøtet hadde også en ekstra verdi for Mæland, som er ny ordfører i et nytt fylke.

– I dag får jeg møtt omtrent alle de andre ordførerne i Finnmark. Det gjør at vi kan få en felles virkelighetsforståelse og diskutere strategiske og dagsaktuelle temaer.

– Formidabel kraft

Da Hans-Jacob Bønå onsdag åpnet kommunemøtet på Fylkeshuset i Vadsø, var det en tydelig fylkesordfører som sto på talerstolen:

– Kommunene og fylkeskommunen har til sammen alle muligheter til å bli en formidabel kraft til det beste for fylket og alle som bor her. For å få det til, må vi møtes og lære hverandre å kjenne, sa Bønå og fortsatte:

– Vi må kjenne på utfordringer og muligheter, og ikke minst finne noen svar på hvordan vi best mulig kan få mest mulig ut av samarbeidet.

Robert Mood gjestet også Fylkeshuset med sitt foredrag om sine erfaringer fra ledelse. Han understreket viktigheten av at politikerne i Finnmark står bak et entydig budskap.

– Ambisiøs fylkesordfører

I tillegg fikk fylkeskommunens avdelingsledere presentere sine avdelinger for kommunene.

I en workshop skulle ordførerne, kommunedirektørene og regionrådslederne sammen jobbe fram verdier og visjoner de mente var viktige å ha med seg inn i nye Finnmark. Det kom etter at Bønå i sin tale lanserte et ambisiøst mål fram mot 2050:

– Målet er at det i 2050 skal bo 100.000 mennesker som skal leve her og kalle seg finnmarkinger. Da kreves det innsats på nær sagt alle områder.

Fylkesordføreren sier at fylkeskommunen og kommunene sammen må stake ut en kurs og jobbe målbevisst for å nå mål det er enighet om.

Bønå ønsker at kommunene i Finnmark skal jobbe sammen for å utvikle fylket som en helhet. Der håper han at fylkeskommunen vil være til hjelp og gavn for kommunene.

– Vi får mye større gjennomslagskraft hvis Finnmark snakker sammen med én stemme, sier Bønå.