Bønå ønsker Finnmarksskatt

Da fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) onsdag talte under åpningen av Kirkeneskonferansen, var han klar i sin tale.

Mann står bak en talerstol. Han står foran en skjerm og ser ut mot publikum. - Klikk for stort bildeKLAR TALE: Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå lanserte begrepet "Finnmarksskatt" fra talerstolen under Kirkeneskonferansen. Karoline Almås Sørensen

– Finnmarksskatt på toppen av de andre tiltakene, er en billig forsikring for å sikre bosetting i Finnmark, sa fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) fra talerstolen under åpningen av Kirkeneskonferansen, før han fortsatte:

 – I den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i nå, har folk i Finnmark et særoppdrag på vegne av landet. Flere nordmenn må velge Finnmark, ellers får vi store problemer.

Statsministeren var tilhører

De siste befolkningstallene, som ble offentliggjort onsdag, viste en samlet befolkningsvekst i Finnmark. Bønå har en uttalt visjon om 100.000 finnmarkinger i 2050, og er opptatt av virkemidler som kan gjøre dette til virkelighet.

– Til våre gjester sørfra i dag: Bli vant til ordet «Finnmarksskatt». Det er kommet for å bli.

I salen satt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som i sin egen tale rettet fokus mot bolyst, næringsutvikling og sikkerhetspolitikk i Finnmark.

Enkelt å forstå

Fylkesordføreren har tidligere snakket om Svalbardskatt som incentiv i Finnmark, men nå har han altså døpt det om slik at det hører hjemme i fylket lengst nord.

– «Finnmarksskatt» vil være enkelt å forstå og markedsføre, og det vil gi en klar fordel til folk som velger Finnmark.

Bønå snakket om sin visjon for Finnmark, om et levende samfunn med spennende jobber og et rikt fritidstilbud, som er bevisst sin viktige rolle som sivile, vennlige forsvarere av Norges suverenitet.

– Alle kan få Finnmarksskatt

Han tror det kan skapes både forståelse og engasjement for Finnmarksskatt utenfor fylkesgrensene.

– Når alt kommer til alt, så er Finnmarksskatt noe alle nordmenn kan få. De kan bare flytte hit.

Finnmark fylkeskommune sitter i programkomiteen for Kirkeneskonferansen.