Bekymret for trafikksikkerheten i Finnmark

Onsdag vedtok fylkestinget tre uttalelser, blant annet uttalelse om brøyting av rasteplasser langs E6.

Flere personer sitter ved en pult med skilt hvor det står parti-navnet på. - Klikk for stort bildeFr.v: Magne Ek (NKF) og Thomas Arild Mølmann (NKF) under fylkestinget 11. desember 2024. Julie Hoel/FFK

I uttalelsen fremmet av Thomas Mølmann, på vegne av NKF, H, FrP, SP, V, INP, Ap, R, Samelista, MdG og uavhengig Truls Olufsen-Mehus ble det uttrykt stor bekymring over Statens vegvesens beslutning om å slutte å brøyte parkerings- og rasteplasser langs E6 i Repparfjorddalen.

Stans langs veien

Uten tilrettelagte parkeringsmuligheter vil bilister bli tvunget til å stanse langs veien, noe som kan føre til farlige situasjoner for både trafikanter og fotgjengere. I uttalelsen fremmes det at dette truer trafikksikkerheten og livskvaliteten for innbyggerne, og oppfordrer Statens vegvesen til å opprettholde brøytetjenestene for å sikre trygg tilgang til natur- og rekreasjonsområder.

Les hele uttalelsen om brøyting av rasteplasser langs E6 i OpenGov.

Vil redusere egenkapitalkravet til 10%

Fylkestinget vedtok enstemmig uttalelsen om at Innovasjon Norges krav om egenkapital på 30-50 % for investeringslån hindrer mange prosjekter i Finnmark, spesielt i Øst-Finnmark, på grunn av begrenset kapitaltilgang og høy risiko for investorer.

I uttalelsen heter det at Finnmark Fylkeskommune foreslår å redusere egenkapitalkravet til 10 % og øke Innovasjon Norges finansieringsandel til 40 %, med banklån på 50 %. Dette vil redusere risikoen for private aktører og gjøre det lettere å starte nye prosjekter. Innovasjon Norge bør også tilby avdragsfrihet i 3-5 år for å gi bedrifter tid til å etablere seg. Disse tiltakene vil fremme investering, næringsutvikling og befolkningsvekst i regionen.

Les hele uttalelsen om å redusere egenkapitalkravet til 10% for investeringslån i Øst-Finnmark.

Krever rask handling fra Helse Nord

I tillegg vedtok fylkestinget uttalelse 23/24 - På tide å frigjøre midlene, Helse Nord!

I uttalelsen fremmes det at Helse Nord har brukt for lang tid på å frigjøre 90 millioner kroner bevilget for å styrke rekruttering og samarbeid mellom helseforetak og kommuner. Kommunene har prosjekter klare, men pengene er forsinket. Det er bekymring for at Helse Nord vil lage en byråkratisk modell for fordeling av midlene, som skulle gå til samarbeidsprosjekter. Regjeringen ønsker at midlene skal styrke helsetjenester og samarbeid lokalt. Kommunene krever rask og rettferdig fordeling uten unødvendig byråkrati, med fokus på lokale tiltak som gir best resultater for pasientene.

Les uttalelse 23/24 - På tide å frigjøre midlene, Helse Nord!