For privatpersoner kan kulturminner være tradisjoner, gjenstander eller håndverk som gir tilknytning til tidligere generasjoner.
Kommuner kan verne lokale kulturminner gjennom planverk, mens fylkeskommuner kan prioritere regionale kulturminner. Noen kulturminner er så viktige at de får nasjonalt eller globalt vern.
I dagligtalen snakker man om verneverdig og fredning, mange forveksler begrepene.
Fredete objekter
Kulturminner eldre enn år 1537, stående bygg eldre enn 1649 og samiske kulturminner eldre enn 1917 er automatisk fredet gjennom Kulturminneloven. Kulturminneloven gir også mulighet for å frede nyere bygninger og anlegg. Fredning er den strengeste formen for vern.
Fredningsvedtaket eller forskriften kan omfatte hele eller deler av områder, objekter og inventar -her må man ha tilgang til vedtaket for å vite nøyaktig hva som er fredet.
Fredning beskytter mot inngrep som kan skade eller ødelegge dem, sikrer at kulturminner bevares for fremtidige generasjoner og at deres historiske og kulturelle verdi ivaretas. Dette inkluderer tiltak som går utover vanlig vedlikehold, og slike tiltak må søkes om. Ta kontakt med våre saksbehandlere for veiledning.
Andre former for vern
Sefrak-registrerte objekter: i SEFRAK-registeret finner vi det meste av bygninger eldre enn 1945 i Finnmark, i resten av landet er grensen år 1900. Bygningene kan være verdt å ta vare på for framtiden. Les mer om Sefrak-registeret hos Riksantikvaren
Mange bruker begrepet verneverdig. Det er ikke et definert begrep, det betyr mer at noen kan mene at objektet har en verdi man ønsker verne om. Som eksempel kan kommunen ha nevnt et kulturminne i sin kulturminneplan/ kulturmiljøplan som verd å verne.
Sjekk med kommunen og eventuelt fylkeskommunen om akkurat ditt objekt vil være noe som det offentlige ønsker at du som eier verner om. Selv om objektet ikke er fredet kan det likevel være noe du må søke om ved eventuelle tiltak du tenker gjennomføre.
Eierskap
Alle kulturminnene eies av noen, det kan være privatpersoner, firmaer eller en offentlig aktør eller fellesskap. Det er du/den som eier som har ansvar for hva som skjer med det aktuelle kulturminnet, og eier har også en generell vedlikeholdsplikt for det man eier.