Kulturminner i kommunal planlegging

Kulturminner og kulturmiljø er viktige fellesgoder som samfunnsressurser som kan bidra til miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft.

Kulturminner og -miljøer er viktige deler av vår felles arv og kommunene spiller en avgjørende rolle i bevaringen av disse verdifulle ressursene gjennom sitt planverk. Kulturminner- og miljøer skal være en viktig del av grunnlaget for alle tiltak, og nye elementer bør tilpasses stedets formspråk. Kommunen har hovedansvaret for å sikre dette og plan- og bygningsloven skal være med å styrke kommunens styring.

Plan- og bygningsloven og kulturminneloven er sentrale verktøy i forvaltningen av kulturminner og kulturmiljø. 
Les mer på regjeringens nettside om Kulturminner og kulturmiljø i Plan- og bygningsloven

Kommunen bør kartlegge og identifisere lokale kulturminner og -miljø med viktige verdier, og har hjemmel til å verne gjennom regulering til spesialområde bevaring. En regulering gir kommunen rett til å nekte rivning. 

Bevaring av kulturminner krever samarbeid mellom ulike aktører. Kommunene involverer ofte lokalsamfunnet, eiere av kulturminner og frivillige organisasjoner i prosessen. Dette sikrer at ulike perspektiver blir hørt og at bevaringsarbeidet får bred støtte.  Kommunen kan oppleve utfordringer som konflikter mellom bevaring og utvikling, selvom det ikke trenger være enten eller.  Bevaring av kulturminner gir muligheter for lokal verdiskaping, turisme og økt livskvalitet for innbyggerne. 

I dagens planlegging må klimautfordringer tas hensyn til også for å hindre tap av viktige kulturminner og  -miljø.

Kulturmiljøplan

Kommunen kan definere sine kulturminner og kulturmiljø i en egen kulturmiljøplan (tidligere begrep kulturminneplan).
Mange kulturminner har automatisk vern gjennom lovverk, mens andre ikke har det. Kulturminner og kulturmiljø som ikke har automatisk vern kan tas inn i kommunale planer for å oppnå vern. Planen kan/bør i tillegg ha med kulturminner som allerede har annet vern og som kommunen anser for viktig å ta vare på.  

Kommunenes arbeid med kulturminner er avgjørende for å sikre at vår felles kulturarv bevares for fremtidige generasjoner. Gjennom nøye planlegging, samarbeid og engasjement kan kommunene bidra til å bevare og formidle vår rike historie.

Les mer om Kulturmiljøarbeid i kommunene (KIK)