UKM (Ung Kultur Møtes)

UKM (Ung Kultur Møtes) er en arena der ungdom møter ungdom, der kultur utveksles, uten konkurranse, men med tanker om utvikling, læring og samhold.

UKM (Ung Kultur Møtes) er et offentlig kulturtiltak for ungdom mellom 13 og 20 år, og foregår hvert år over hele landet. UKM er:

  • Et sted der ungdom møter andre ungdom
  • Et sted der de får opptre foran andre
  • Et sted de de lærer om hvordan bransjen fungerer
  • Et sted de lærer om det å sett opp en konsert og en kunstutstilling
  • Et sted de lærer om kulturbransjen på en helt annen måte enn andre steder

UKM Norge har ansvar for tilrettelegging og utvikling av UKM på nasjonalt plan.

UKM på lokalt plan

UKM skal bidra til at ung kultur får en større plass i lokalsamfunnet. Dette gjøres gjennom lokale mønstringer og andre tiltak knyttet opp mot UKM. Disse tiltakene kan for eksempel være workshops, samarbeid med lokale festivaler, og andre arrangementer gjennom året.

UKM har lokalmønstringer eller festivaler i alle kommuner hvert år. Her kan du melde deg på med noe du vil vise frem, eller for å være med på å arrangere eller dokumentere. Noen får også være med på fylkesfestivalen og den nasjonale UKM-festivalen.

Kommunene har stor grad av frihet til å selv forme hva UKM skal være i sin kommune. I Finnmark foregår de fleste arrangementer lokalt i kommunene. Kommunene velger selv hvem som reiser til fylkesfestivalen gjennom lokale mønstringer og festivaler.

Mønstringer 2024

Mønstringer 2024
Kommune Dato
Sør-Varanger 3. februar
Hammerfest 17. februar
Vadsø 21. februar
Alta 24. februar
Måsøy 11. mars
Berlevåg 21. mars
Tana 21. mars
Lebesby 21. mars
Nesseby 21. mars
Båtsfjord 23. mars
Gamvik 23. mars
Vardø 3. april
Nordkapp 6. april
Kautokeino Ikke satt
Hasvik Ikke mønstringer i 2024
Karasjok Ikke mønstringer i 2024
Loppa Ikke mønstringer i 2024
Porsanger Ikke mønstringer i 2024

Påmelding til lokalmønstringer skjer på UKM Finnmark.

Møter andre fra samme fylke

Etter lokalmønstringene er gjennomført, arrangerer fylkene en mønstring der ungdommer fra samme fylke møtes. Hvert fylke har en fylkeskontakt som er ansvarlig for å gjennomføre fylkesmønstringen. Fylkene kan også ha andre arrangementer knyttet opp mot UKM i løpet av året. Dette varierer fra fylke til fylke, og fra år til år.

Den årlige UKM-festivalen

Hvert år kommer mellom 500 og 600 ungdommer fra hele landet på den årlige, nasjonale UKM-festivalen. Her møtes de for å dele kulturopplevelser, med alt fra sceneopptredener til arrangørvirksomhet, medieproduksjon, litteratur og kunst.

Les mer om UKM.