Landsdelsmusikerne markerer samejubileet

Klikk for stort bilde

I anledning Tråante 2017 - hundreårsmarkeringen for det første allsamiske landsmøtet i Trondheim - presenterer Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner verket Vidderna inom mig. Stykket er et samisk oratorium av Svante Henryson.

Stykket settes opp i samarbeid med Landsdelsmusikerne i Nord-Norge.

Til tekster av Nils-Aslak Valkeapää

Svante Henryson har komponert verket over tekstene fra diktsamlingen Lávlo vizar biellocizáš (Syng kvitre blåstrupe) av den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, kjent som Áillohaš. Áillohaš er av mange sett på som den samiske kulturens mest fremtredende utøver. Han jobbet både som forfatter, poet, billedkunstner, komponist, skuespiller og joiker. Valkeapää vant også en rekke priser for sitt arbeid, blant annet Nordisk råds litteraturpris 1991 og Prix Italia-prisen i 1993 for sin Bird Symphony.

Et verk i ny drakt

Vidderna inom mig er skrevet for blandet kor, barnekor, forteller, joik, solo cello og orkester bestående av Landsdelsmusikerne i Nord-Norge med rytmisk forsterkning. Urpremieren av verket fant sted den 21. juli 2011 på urfolksfestivalen Riddu Riđđu som et resultat av Svante Henrysons tid som "Artist in Residence" hos landsdelsmusikerordningen.

Til markeringen i 2017 vil verket fremstå i ny drakt. I tillegg til resitasjonen av Valkeapääs tekster ved Berit Alette Mienna, er det også skrevet inn joik framført av Johan Anders Bær.

Svante Henryson

Svante Henryson vokste opp i Umeå, hvor han begynte sin musikkarriere som rockebassist og jasskontrabassist. Etter studiene ved blant annet Musikkakademiet i Praha ble han tidenes yngste solobassist i Oslofilharmonien. Han gjorde deretter et musikalsk skifte og ble el-bassist for hardrockgitaristen Yngwie Malmsteen i USA. I senere år har hovedinstrumentet igjen vært cello. Både som komponist og improvisasjonsmusiker beveger han seg gjennom et usedvanlig stort musikalsk spektrum. I 2010 mottok han Årets kunstmusikkpris i Sverige for sin Sonat för soloviolin, og i 2015 ble han mottaker av Nordisk råds musikkpris. Svante Henryson er medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Samarbeidet med Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge startet i 2010 da han blant 40 internasjonale artister ble utvalgt til et "Artist in Residence"-opphold i Nord-Norge. Deler av høsten 2010 ble tilbragt i Manndalen og Lásságámmi, hvor han lot seg inspirere av den sjøsamiske kulturen og av tekstene til den samiske artisten Nils-Aslak Valkeapää. Resultatet av hans "reise" er verket Vidderna inom mig.

Spillesteder:

  • 4. februar - Nordlysfestivalen, Tromsø
  • 7. februar - Nidarosdomen, Trondheim
  • 8. februar - Sentrum Scene, Oslo

 

Kontakt

Kontaktperson for intervju med Svante Henryson: Anders Søvik, produsent Landsdelsmusikerne i Nord-Norge, anders.sovik@tromsfylke.no, telefon: 77 78 86 63/971 91 990.