Åpnet kunstutstilling under Tråante 2017

Synnøve Persen og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik under Tråante 2017. Foto: Nina Merete Austad - Klikk for stort bildeSynnøve Persen og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik under Tråante 2017. I bakgrunnen ser vi Persens verk "A Tricolour" fra 2016-17 (akryl). Foto: Nina Merete Austad

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik åpnet søndag Synnøve Persens utstilling "Who's Afraid? Gii ballá?" under Tråante 2017-jubileet.

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik åpnet søndag 5. februar utstillingen "Who's Afraid? Gii ballá?" av Synnøve Persen.

En kamp for samisk kultur og likeverd

Synnøve Persen er fra Bevkop i Porsanger. Hun har i flere titalls år vært i spissen av det samiske kunstlivet og var en av initiativtakerne til den såkalte Masi-gruppa, som stod for en ny og moderne retning innen samisk kunst. Hun er også kjent for sultestreiken foran Stortinget i 1979 under Alta-konflikten.

- Jeg opplever Synnøve sin utstilling som oppsummeringa av et kunstnerliv preget av kampen for samisk kultur og likeverd, og samtidig av kampen om anerkjennelse for samtidskunsten som en samisk uttrykksform, sa fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik i sin åpningstale.

En viktig stemme

Synnøve Persen har hatt en rekke viktige verv, blant annet som medlem av Norsk kulturråd, representant til Samisk ALTE-utvalg og vært fagkonsulent for komiteer under De samiske samlinger, Nordnorsk kunstmuseum og Samisk kulturråd. Persen var pådriver for etableringen av Samisk senter for samtidskunst, det pågående arbeidet for et samisk kunstmuseum og for etableringen av Kunstskolen i Karasjok.

- Synnøve Persen har vært en viktig stemme i den offentlige debatten om samiske spørsmål og en sentral aktør i samisk organisasjonsliv, sa Vassvik.

Politisk sprengkraftSynnøve Persens "Sámi leavga" fra 1977 og "Free" fra 1977, trykt på silke. Foto: Nina Merete Austad - Klikk for stort bildeSynnøve Persens "Sámi leavga" fra 1977 og "Free" fra 1977, trykt på silke. Foto: Nina Merete Austad

Utstillingen "Who's Afraid? Gii ballá?" har politisk sprengkraft og er en kommentar til fortsatt kamp for samiske rettigheter. I utstillingen møter vi den symboltunge skissen til et samisk flagg fra 1977.

- Synnøve Persen er kompromissløs og tydelig stolt av sine røtter og identitet, både som visuell kunstner og poet. Hun er forankret i samiske tradisjoner, men samtidig grensesprengende og innovativ med en appell til den globale kunstscenen.

Del av et kunstprosjekt

Utstillingen "Who's Afraid? Gii ballá?" er en del av kunstprosjektet "Čájet ivnni - Vis farge - Show Me Colour", som Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for samtidskunst har satt sammen til jubileumsuka Tråante 2017 i Trondheim. Prosjektet består av utstillinger, performance, musikalske- og litterære innslag av flere ulike samiske kunstnere og kunstarter.

Her kan du lese mer om kunstprosjektet "Čájet ivnni - Vis farge - Show Me Colour".