Fylkeskommunen med miljøoffensiv på sjø

Snelandiaferge. Foto: Knut Åserud - Klikk for stort bildeFylkeskommunen har arrangert seminar om miljødrift i ferje- og hurtigbåtsektoren. Illustrasjonsfoto. Foto: Knut Åserud Finnmark fylkeskommune arrangerte torsdag 7. juni miniseminar om miljødrift i ferje- og hurtigbåtsektoren.

Seminaret ble holdt på Scandic Hotell Vadsø, og hadde foredragsholdere fra flere større aktører innen miljø- og energi.

- Fremtida er elektrisk, sa markedssjef Ole Aksel Sivertsen i Enova AS. Han slo fast at fremtidens kollektivtransport på sjø også er moden for omlegging, på samme måten som man ser det grønne skiftet innen bussdrift.

- Om det blir batteri, hydrogen eller annen energikilde vet vi kanskje ikke så mye om ennå, men det testes og prøves i mange deler av landet, sa han.

Utviklinga går raskt

Sivilingeniør Ola Lilloe-Olsen, som utvikler og designer fartøyer, og Stig Nerdal fra Transportutvikling AS tok for seg økonomi og teknologi innen hurtigbåt, og mente utviklinga gikk raskt.

Vil man være med, må man henge seg på, var budskapet, som også konkluderte med at det er penger å spare på ny teknologi.

- Skal være fremst i båten

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi trakk fram den nylig vedtatte Regional Transportplan, der fylkeskommunen er gitt frihet til nettopp å «henge seg på» den nye utviklingen.

 – Vi skal være fremst i båten, sa samferdselssjefen.

Hydrogenbåt mellom Vadsø og Kirkenes

Administrerende direktør Terje Skansen i Varanger Kraft AS trakk frem lokalprodusert energi som et uutnyttet potensiale, og han var glad for fylkeskommunens omsøkte prosjekt for å få til hydrogendrevet hurtigbåt mellom Vadsø og Kirkenes

- Dette blir et spennende prosjekt å være med på, slo han fast.

Seminaret trakk deltakere fra bl.a. kommuner, havnevesen, rederier, regionrådet, andre fylkeskommuner og kollektivtrafikkforeningen.

Fant du det du lette etter?