Åpnet Varangerfestivalen

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik åpnet Varangerfestivalen. Foto: Tuva Åserud - Klikk for stort bildeFylkesordfører Ragnhild Vassvik åpnet Varangerfestivalen. Foto: Tuva Åserud

Identitet og trivsel er nøkkelord for Varangerfestivalen, sa fylkesordfører Ragnhild Vassvik ved åpninga - og takket de som tenkte stort for over 30 år siden.

Her er fylkesordførerens tale:

Kjære alle sammen! Det er med stor glede og stolthet jeg får åpne den 36. Varangerfestivalen her i Vadsø. Med sin alder er Varangerfestivalen en av de eldste og veletablerte festivaler med godt rennomé i Norge.

Vi kan takke entusiastiske jazzelskere i Vadsø-miljøet for at festivalen så dagens lys for 36 år siden og at den fortsatt har livets rett. Som vi alle vet så har programmet og sjangrene blitt betydelig utvidet med åran. Nu er det musikalske tilbudet noe for enhver smak, men jazzen har fortsatt en sentral posisjon. 

I det første programheftet i 1983 formulerte Varangerfestivalens daværende leder Trygve Nøst - i forbindelse med at det ble stilt spørsmål om det burde være en til jazzfestival i tillegg til Molde og Kongsberg? Han skreiv følgende:

«… vi er fremdeles overbevist om at også i det ytterste utkant-Norge må det være fullt lovlig å samles om musikken på denne måten – både for gleder i øyeblikket og for inspirasjon til egen utvikling

Festival-Finnmark har tatt helt av og med referanse til Trygve Nøst sine ord så har aldri festivalene i Finnmark vært viktigere enn i år.

Mangfold av festivaler og kulturdager i Finnmark skaper identitet, trivsel og samhold for fastboende, utflyttede og lokke til seg besøkende fra hele fylket og landet ellers.

Å gjennomføre Varangerfestivalen, som andre festivaler i fylket hviler i all hovedsak på lokale krefter og frivillig innsats. Det må vi aldri glemme å markere og løfte fram.

Det utvises stor entusiasme for fylket våres og mange bruke anledninga til å markere at Finnmark må bestå som eget fylke.

I 1983, som i dag, plasserer Varangerfestivalen Vadsø og Finnmark på kulturturkartet både nasjonalt og internasjonalt.

Chet Baker spilte på festivalen i 1983, og i år kan vi glede oss til blant annet Susanne Sundfør, Sivert Høyem, Cory Henry & The Funk Apostles fra USA, Hollow Hearts, og Snoweye for å nevne noen. Det siste bandet, Snoweye, har oppstått som et resultat av Ice Station Vadsø i 2017 og består av Elle Márjá Eira, John Paul Jones og Lucy Parnell.

Varangerfestivalen har gjennom målrettet arbeid fått til samarbeid på tvers av musikkstiler og nasjonaliteter, og på den måten vært en viktig pådriver til nyskaping og egenproduksjon.

Festivalen velger å satse på konsepter, som Northern Soul, - bestillingverket som åpner festivalen i dag

Festivalen satser på talenter fra nord både gjennom å gi dem en plass i programmet, og også gjennom prosjektet Arctic Talent, med tildeling av artiststipend i samarbeid mellom Varangerfestivalen og ENI Norge.

Festivalprogrammet har flerkulturelle innslag med musikk og artister fra nordområdene og synliggjør dermed også det flerkulturelle Finnmark og vårt ståsted i verden.

Jeg synes også at det er spennende at Varangerfestivalen gir sceneplass til amatører, som både opptre alene eller sammen med profesjonelle. Et godt eksempel på dette er Vadsø Storband, som i år skal ha en konsert sammen med Maria Haukaas Mittet,og Festivalkoret, som skal opptre sammen med Petter Carlsen og Ensemble Noor. Amatørene får mulighet til å lære av de profesjonelle, og de profesjonelle lærer også garantert ett og annet av amatørene også.

Festivalen er kreativ og tar i bruk alle typer arenaer for konserter og spill rundt i hele Vadsø, og både biblioteket og museet er i årets program tatt i bruk i tillegg til de mer typiske konsertscenene.

2018 er også året hvor nye Kooperativet på gamle Vårbrudd blir tatt i bruk av Varangerfestivalen og det ser vi alle fram til.

Gledelig at Varangerfestivalen er så synlig i bybildet og at næringslivet også engasjerer seg i festivalen – det er liv og røre i byen – dag og natt fem dager til ende - Festivalen er en viktig møteplass – benytt dokker av tilbudene og vær sosial!!

Jeg er imponert over innsatsen til de frivillige. De står på fra tidlig morgen til sent på kvelden for å tilrettelegge for at artister og vi som publikum skal få den beste festivalopplevelsen.

Applaus til staben – imponert over hva de får til med få ressurser.

Lykke til med festivalen!

Fant du det du lette etter?