200 på konferansen Norge-Russland

Klikk for stort bildeBildetekst: Frigjøringa av Kirkenes i 1944. Lokalbefolkninga kommer ut av tunnelen i Bjørnevatn og møter sovjetiske soldater. Foto: Finmarksbiblioteket. Krigshistorien i nord og forholdet Norge-Russland i dag er tema på nabokonferansen i oktober. 

Rundt 200 personer deltar på den store nabokonferansen, som nå er fulltegnet.

– Vi er glade for å ha fått til dette programmet (PDF, 4 MB)for nabokonferansen 23. og 24. oktober i Kirkenes. Temaet første dag er krigshistorien i nord. Her fokuserer vi på krigen på Nordkalotten, krigens sluttfase, jakten på partisanene og tyskernes uttrekning. I tillegg har vi viktige sekvenser om Kola-samenes innsats og sovjetiske krigsfanger.

Det sier Tore Gundersen i Finnmark fylkeskommune, som koordinerer historiedagene.

Norge og Russland nå og framover

– Den andre dagen vies til forholdet Norge og Russland i nord. Det blir flere spennende paneldebatter, som handler om våre relasjoner, om næring, og om Europa i endring, sier Gundersen.

Konferansen åpnes av forsvarsminister Frank Bakke Jensen, fylkesordføreren i Finnmark og guvernøren i Murmansk. I tillegg kommer Russlands ambassadør til Norge, og leder av Stortingets utenrikskomité.

Viktig 75-årsmarkering

Konferansen foregår dagene før selve markeringa av frigjøringa av Øst-Finnmark. Kongen og statsministeren kommer den 25. oktober til Kirkenes. Russlands utenriksminister kommer også til selve frigjøringsdagen.

En av hensiktene med konferansen er at den bidrar til å gi nytt lys på deler av krigshistorien i vårt område, og med nye historiefaglige vinklinger. 

På selve frigjøringsdagen den 25. oktober har Sør-Varanger kommune et omfattende program.