Lille Komsa offisielt fredet

Komsa-området i Alta er ferdig fredet, og det ble markert med et arrangement på Lille Komsa tirsdag. Foto: Trond Magne Henriksen. - Klikk for stort bildeKomsa-området i Alta er ferdig fredet, og det ble markert med et arrangement på Lille Komsa tirsdag. Foto: Trond Magne Henriksen. - Komsa-området har en lokal, nasjonal og internasjonal betydning, sier spesialrådgiver Reidun Laura Andreassen i Finnmark fylkeskommune etter at området Komsa i Alta ble offisielt fredet tirsdag.

Selve fredningsbegivenheten  på Lille Komsa var det Riksantikvar Jørn Holme som foresto. Han overrakte det offisielle diplomet til Alta kommunes ordfører Monica Nielsen. Hun fortalte om altaværingenes stolthet over området – og at det brukes daglig av innbyggerne og andre.

- Viktig historisk område

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen gav uttrykk for at Komsa er en viktig del av vår historie. Statsråden ble sporty nok, sammen med blant annet Holme og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik, med på en spontan befaring av funnet fra 1925. Det var Odd Mathis Hætta som foresto dette innslaget et stykke nedenfor vannbassenget.

- Komsa er som en komprimert bok i landskapet, sa spesialrådgiver for museer og kulturvern i Finnmark fylkeskommune Reidun Laura Andreassen i sitt faglige innlegg (PPTX, 21 MB) som ble holdt for ministeren og resten av følget.

Vil legge til rette for forskning

Andreassen var opptatt av at det lages en formidlingsplan og at det legges til rette for ny forskning i området.

Områdefredninga har krevd et møysommelig arbeid over tid. Det var i 1925 at Andreas Nummedal fant spor etter ti tusen år gammel bosetning. Snart hundre år etter ble områdefredninga gjort.

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik gav følget og de frammøtte et innblikk i arbeidet med områdefredninga (DOCX, 13 kB) i sin tale. 

Fant du det du lette etter?