Historiekonferanse om krigen og frigjøringa

Klikk for stort bildeBefolkninga i Kirkenes' møte med sovjetiske soldater utenfor tunellen i Bjørnevatn 25. oktober 1944. Foto: Finmarksbiblioteket

Krigshistorien i nord og forholdet Norge-Russland er tema for en større konferanse i Kirkenes i oktober.

– Nå er programmet (PDF, 4 MB)klart for historiekonferansen 23. og 24. oktober. Temaet første dag er krigshistorien i nord. Her fokuserer vi på krigen på Nordkalotten, krigens sluttfase, jakten på partisanene og tyskernes uttrekning. I tillegg har vi viktige sekvenser om Kola-samenes innsats og sovjetiske krigsfanger

Det sier kultursjef i Finnmark fylkeskommune, Tore Gundersen, som koordinerer historiedagene om seks måneder.

Norge og Russland nå og framover

– Den andre dagen vies til forholdet Norge og Russland i nord. Det blir flere spennende paneldebatter, som handler om våre relasjoner, om næring, og om Europa i endring, sier Gundersen.

Forsvarsministrene invitert

Norges og Russlands forsvarsministre er invitert. I tillegg kommer Russlands ambassadør til Norge, og leder av Stortingets utenrikskomité.

Viktig 75-årsmarkering

Konferansen foregår dagene før selve markeringa av frigjøringa av Øst-Finnmark. Kongen og statsministeren kommer i alle fall til den 25. oktober til Kirkenes.

En av hensiktene med konferansen er at den bidrar til å gi nytt lys på deler av krigshistorien i vårt område, og med nye historiefaglige vinklinger. I paneldebattene er det også en bredde, som nestleder i SV, Kirsti Bergstø, redaktør Irina Prokorova, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Julie Wilhelmsen.

Interesserte kan melde seg på via fylkeskommunens nettsider ffk.no/frigjoring mot en avgift.

Fant du det du lette etter?