- Fylkestingene må bli fellesnemnd

Klikk for stort bildeStortinget har vedtatt at Finnmark og Troms skal slås sammen til ett fylke. Bildet er fra forhandlinger mellom fylkene i november 2017. Foto: Ina EliassenForhandlingene mellom Finnmark og Troms er i gang igjen fredag morgen. Fylkesordfører Ragnhild Vassvik startet møtet med å legge frem et nytt forslag til løsning fra Finnmark.

Finnmark skisserer i sitt forslag at begge fylkestingene skal utgjøre fellesnemnda. – Vi foreslår også en «4-pluss» modell som sikrer administrasjonene i Vadsø, Tromsø, Finnsnes og Harstad, sier Vassvik.

Fylkesordføreren i Finnmark, som også er leder av Finnmark fylkeskommunes forhandlingsutvalg, ønsker framdrift i forhandlingene og lanserer løsninger som vil ivareta begge nåværende fylkene på best mulig måte.

Begge fylkestingene

- Vi foreslo ei fellesnemnd med lik representasjon, men Troms sa nei. Derfor foreslår vi at begge fylkestingene kan utgjøre denne viktige nemnda som skal spikre mye av strukturen for det nye storfylket. På denne måten sikrer vi bredest mulig politisk forankring. Troms har 37 representanter, Finnmark to færre. Sør- og Nord-Trøndelag løste også utfordringene med fellesnemnd på denne måten, sier Vassvik.

Fire administrasjonssteder

Fra tidligere møter er det kjent at Finnmark og Troms ønsker å gi de ansatte en jobbgaranti i fem år fra sammenslåingsdatoen 1.1. 2020. 

- Vi foreslår at den nye politiske ledelsen basert på formannskapsmodellen legges til Tromsø, mens administrasjonssjefen sitter i Vadsø. Så tror jeg det er et godt signal og ikke minst et virkemiddel å ta hele nyfylket i bruk gjennom en «4 pluss-løsning».  Det betyr å beholde administrasjonene i Finnsnes, Harstad, Tromsø og Vadsø.

4-plussmodellen utvikler hele det nye fylket

- Vi tror 4-plussmodellen ivaretar Finnmark og Troms særegenheter, og vil bidra til en helhetlig samfunnsutvikling av det nye fylket. Vi tror begge fylkestingene kan samle seg om 4-plussmodellen, og tror vi kan ha gode, konstruktive samtaler med våre venner i Troms om dette, avslutter Vassvik.

Fant du det du lette etter?