Program:
Åpningssekvens kl. 10.00 – 10.15
- Kulturinnslag
- Velkommen ved Hans-Jacob Bønå fylkesordfører i Finnmark
Sekvens 1: Kl. 10.15 – 12.00
- Hvordan var det mulig å overleve i Finnmark vinteren 1944/45: Nina Planting Mølmann, forskingsleder/førstekonservator NMF. Disputerte i 2024 på doktorgradsavhandlingen «Finnmark mellom frigjøring og fred. Livsvilkår blant overvintrere fra 25. oktober 1944 til 8. mai 1945
- Krig, evakuering og gjenreising i Finnmark – minner og minnehistorie: Einar Niemi, professor emeritus ved UiT Norges arktiske universitet. Tidligere lektor i gymnas og fylkeskonservator i Finnmark. Han har forsket og publisert omfattende især på Nordkalottens historie og kulturhistorie», også på krigen og gjenreisingen av Finnmark.
- "Det var före evakueringen" - Andra världskriget ur finska Lapplands perspektiv: Autti, PhD, is a sociologist working at the Oulu university Giellagas Institute. She currently leads a research project Margins of Memory: The Legacies of the Lapland War and Reconstruction.
Det blir anledning til spørsmål og kommentarer etter hvert innlegg.
Kl. 12.00 Lunsj
Sekvens 2: Kl. 12.45 – 16.00
- Barndom i brakker på Sørøya: Miriam Aae Christensen, masterstudent i historie, Institutt for arkeologi, konservering og historie, ved Universitet i Oslo.
- Ungdommens perspektiver – fortid, nåtid og fremtid: Samtale med ungdommer ledet av kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen, Alta kommune.
- Kilde til kunnskap for beredskapsplaner i nord: SAMINOR er en befolkningsbasert helse- og levekårsundersøkelse, i regi av Senter for samisk helseforskning. Man er i gang med tredje undersøkelse, SAMINOR 3 som vil bidra til beredskapsinformasjon om befolkningsgrunnlag, helsesituasjon og hva som befolkningen selv mener er god beredskap.
Inger Dagsvold sykepleier & kreftsykepleier med en doktorgrad i helsevitenskap. Hun er spesielt interessert i hvordan historien og samfunnet rundt oss preger vår helse, inkludert betydningen av språk, kultur og likeverdige helse- og sosialtjenester. Hun arbeider som forsker ved Senter for samisk helseforskning ved UiT Norges arktiske universitet.
Ann Ragnhild Broderstad er utdannet lege og har doktorgrad innenfor epidemiologi. Hun jobber i dag som faglig leder ved Senter for samisk helseforskning, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet. Broderstad er forskningsleder for befolkningsundersøkelsen SAMINOR som har fokus på levekår og livsstilsykdommer i samiske, kvenske og norske distriktskommuner.
- Panelsamtale: Panelsamtalen ledes av Einar Niemi
Under konferansen blir mulig å se et utvalg av bildene fra utstillingen «Fritt Finnmark», som Finnmark fylkesbibliotek produserte til 80-årsmarkeringen under fylkestinget i oktober 2024.