Tråante 2017 i Finnmark

Lihkku beivviin! Govven: Nina Merete Austad - Klikk for stort bildeLihkku beivviin! Govven: Nina Merete Austad

Her vil det komme en oversikt over hendelser og arrangementer som finner sted i Finnmark i forbindelse med markeringen av 100-årsjubileet for det første allsamiske landsmøtet i Trondheim i 1917.

Finnmark fylkesbibliotek

Finnmark fylkesbibliotek markerer hundreårsjubileet Tråante 2017 med blant annet følgende arrangementer:

  • - Vandreutstilling: en fotoutstilling fra Finnmark fylkesbiblioteks fotoarkiv om samisk reindriftkultur fra 1970-tallet. Fotograf Henrik Ørsted har dokumentert reindriftsamenes hverdag og bildene viser postruta til "Post-Mathis". Dette blir en vandreutstilling som senere skal sendes til de fleste kommuner i Finnmark i 2017-2018.
  • - Formidling av samiske medier, med hovedvekt på ny og eldre litteratur fra Finmarksbiblioteket.
  • - Turné med samisk forfatter høsten 2017.

Les mer på Finnmark fylkesbibliotek sine nettsider.

 

Tana videregående skole

Ved Tana videregående skole markeres Samefolkets dag med film, kviss, flaggheising, lassokasting, biđus og kaker. Det blir også flere arrangementer i regi av Tana kommune.

 

Vadsø videregående skole

6. februar markeres Samefolkets dag på Vadsø videregående skole med en konsert med den samiske gruppa Ánnásuolu. Ánnásuolu skal deretter spille på Kooperativet Kulturscene under Vadsø kommunes markering av Samefolkets dag som er et samarbeid med Vadsø Jazzklubb.

 

Alta videregående skole

Alta videregående skole markerer Samefolkets dag mandag 6. februar på skolen.

 

Kirkenes videregående skole

Samefolkets dag markeres både ved Kirkenes videregående skole med skolekonsert med Duolva Duottar og biđus for elever og ansatte. Dagen markeres også andre steder i Sør-Varanger kommune. Her kan du lese om noe av det som skjer i Kirkenes.

 

Scene Finnmark

Scene Finnmark turnerer med en jubileumsforestilling og er også med på å arrangere stykket "Vidderna inom mig" gjennom Landsdelsmusikerordningen. Stykket er skrevet av komponisten Svante Henryson til tekster av Nils-Aslak Valkeapää, som skal framføres i Nidarosdomen under jubileumsuka og senere i Nord-Norge.

Mer om "Vidderna inom mig" kan du lese her

 

. .
Publisert 20.02.2017
Ánnásuolu

Samefolkets dag markeres årlig i FFKs virksomheter. Her får du et innblikk i markeringa på Fylkeshuset.

Publisert 20.02.2017
Parade-Fotograf Mads Suhr Pettersen-160827-9G9A5139.jpg

Finnmark fylkeskommune markerer i 2017 hundreårsjubileet for det første samiske landsmøtet med bl.a. kunstneriske bidrag og prosjektmidler til samiske formål.

Publisert 05.12.2016
DSC_0282 Norsk og samisk flagg Foto Nina Merete Austad.JPG

I anledning Tråante 2017 - hundreårsmarkeringen for det første allsamiske landsmøtet i Trondheim - presenterer Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner verket Vidderna inom mig. Stykket er et samisk oratorium av Svante Henryson.